Nagrada Wdecha

‘Kletva’ Olivera Frljića događaj godine u Poljskoj

Hina

»Potresna, izvanredno napravljena predstava, koja je poput nezaustavljivog valjka ušla u poljsko kazalište, Varšavu i Poljsku. Hrvatski redatelj Oliver Frljić, te glumci Karolina Adamczyk, Klara Bielawka, Maria Robaszkiewicz, Barbara Wysocka, Julia Wyszyńska, Jacek Beler, Arkadiusz Brykalski, Michał Czachor, posegnuvši za Wyspiańskim kritički oštro bavili su se problemima poput zlostavljanja djece, porasta rasističkih strujanja, te društvenim napetostima koje su prouzrokovali političari«, stoji u obrazloženju odluke



ZAGREB Predstava »Kletva« redatelja Olivera Frljića, koja je u vrijeme i nakon premijere u Teatru Powszechny u Varšavi u veljači 2017. izazvala brojne kontroverze, proglašena je događajem godine u Poljskoj po mišljenju poljskih dnevnih novina Gazeta Wyborcza.


Poljske dnevne novine Gazeta Wyborcza dodijelile su autorima predstave i predstavnicima Teatra Powszechny nagradu Wdecha u kategoriji ‘Događaj godine’ uz obrazloženje kako je riječ o »najglasnijoj premijeri ove godine, a možda čak i u posljednjih trideset godina«, izvijestio je redatelj Frljić.


»Potresna, izvanredno napravljena predstava, koja je poput nezaustavljivog valjka ušla u poljsko kazalište, Varšavu i Poljsku. Hrvatski redatelj Oliver Frljić, te glumci Karolina Adamczyk, Klara Bielawka, Maria Robaszkiewicz, Barbara Wysocka, Julia Wyszyńska, Jacek Beler, Arkadiusz Brykalski, Michał Czachor, posegnuvši za Wyspiańskim kritički oštro bavili su se problemima poput zlostavljanja djece, porasta rasističkih strujanja, te društvenim napetostima koje su prouzrokovali političari«, stoji u obrazloženju odluke.




»Nagradu Wdecha dodijelili smo zbog snažnog stava o političkoj dominaciji katolicizma u Poljskoj, o mržnji prema strancima i ženama, ali i o snobizmu ljevičarske umjetnosti i naših kompleksa. Za političko kazalište koje pogađa u srž«, dodaje se.


Predstava čije je prikazivanje u varšavskom kazalištu Teatr Powszechny izazvala burne reakcije poljske Katoličke crkve i konzervativne sredine, koji su je nazvali »bogohulnom«, premijeru je imala 18. veljače 2017., te je do sada ostvarila međunarodna gostovanja u Pragu i Berlinu.


Za predložak uzima tekst poljskog autora iz XIX. stoljeća Stanislawa Wyspianskog koji govori o složenim odnosima Poljaka sa svemoćnom Katoličkom crkvom. Spornim je ocijenjeno to što jedna glumica u predstavi simulira oralni seks s kipom u prirodnoj veličini sv. Ivana Pavla II., a na kip se kasnije stavlja natpis »Zaštitnik pedofila«.


Također, u jednom od završnih prizora jedna glumica spominje mogućnost skupljanja novca od gledatelja za plaćenog ubojicu koji bi smaknuo predsjednika PiS-a i zatim govori da joj je redatelj Oliver Frljić rekao da izbaci tu scenu jer predstavlja zločin kažnjiv zatvorskom kaznom.