Šokira i izaziva prijezir

KONTROVERZAN I POTREBAN Guardian proglasio Olivera Frljića jednim od najuzbudljivijih redatelja u Europi

P. N.

"On šokira i izaziva prijezir", pišu u Guardianu, navodeći scene iz nekih njegovih predstava, poput one kad su glumci urinirali na kartu regije ili one kad je žena iz vagine izvukla zastavu. "On nepristojnost gura do ekstrema, bez sumnje, ali ovo nije vrijeme za pristojnost", piše Guardian



Britanski list The Guardian uvrstio je hrvatskog redatelja Olivera Frljića među najuzbudljivije redatelje u Europi.


Guardian navodi da je na jednom zidu u Vinkovcima osvanuo grafit “Smrt Oliveru Frljiću”, te kažu da je on uzrok brojnih prosvjeda i prijetnji nasiljem, kao i da su neki festivali zbog njega ostajali bez sredstava te da ga političari silno žele ukloniti sa scene, prenosi portal televizije N1.


“Frljić je jedan od najkontroverznijih kazališnih redatelja na kontinentu, i jedan od najpotrebnijih”, piše Guardian. Ističu da njegov rad satirizira politiku država bivše Jugoslavije, ratno profiterstvo, uspon ultra desničarskog nacionalizma te mlakost demokracije. “On šokira i izaziva prijezir”, pišu u Guardianu, navodeći scene iz nekih njegovih predstava, poput one kad su glumci urinirali na kartu regije ili one kad je žena iz vagine izvukla zastavu. “On nepristojnost gura do ekstrema, bez sumnje, ali ovo nije vrijeme za pristojnost”, piše Guardian, dodavši da je Frljićevo kazalište i kalkulirano. “On izaziva formu i propituje njezine granice, pišući lažne životopise svojih glumaca, citirajući i kritizirajući druge predstave u svojima… Njegovo kazalište, kako je jedan kritičar rekao, nije ništa više i ništa manje od traženja pravog umjetničkog alata kako bi se zaustavio pad u nacionalni pakao”, piše Guardian. Osim Frljića, Guardian je uzbudljivim redateljima nazvao i Susanne Kennedy iz Njemačke, Juliena Gosselina i Caroline Guielu Nguyen iz Francuske te Yael Ronen iz Austrije.