Premijera Ri Teatra

“Jedna od”: Kazališni krimić sa serijskim ubojicom

Kim Cuculić

Tekst predstave sastoji se od svakodnevnih razgovora koji se mogu čuti po kafićima, a režija se temelji na ponavljanjima pokreta, što je moglo biti skraćeno  radi dinamike

RIJEKA U sklopu projekta »Svaka 4 tjedna – premijera jedna« Ri Teatar izveo je predstavu »Jedna od«. Riječ je o kriminalističkoj drami s elementima humora u kojoj su se po prvi put kao autor teksta i redatelj okušali dugogodišnji glumci Ri Teatra Luka Liker i Hrvoje Zubčić.Radnja ove netipične riteatarske predstave događa se u dva različita kafića, u kojima se odvijaju svakodnevni razgovori njihovih posjetitelja.

U uvodnom prizoru konobar zavodi djevojku koja čita knjigu, a zatim pratimo dijaloge dviju pripitih prijateljica koje razgovaraju o trivijalnim temama kao što su šoping i dečki, povremeno odlazeći u toalet kako bi se sređivale ili pak povraćale u zahodsku školjku zbog viška alkohola.


No onda dolazi do neočekivanog zapleta – djevojka s kojom su se prijateljice susrele u kafiću tajanstveno je nestala. U tom trenutku počinje napeta kriminalistička priča, čiji suspens potencira glazba koju uživo na gitari izvodi Mauro Budak.


U nizu flashbackova, nalik premotavanju filmske trake, postupno će se razotkriti što se zapravo dogodilo kobne večeri, a policijski inspektor navest će ubojicu djevojke na priznanje brutalnog umorstva. U finalu predstave doznat ćemo da je riječ o serijskom ubojici, a tko je on – ostavit ćemo gledateljima predstave da sami otkriju. Jedna od tema koje se dotiče ova predstava je i nasilje nad ženama u »ljubavnim« vezama.




Tekst predstave sastoji se od svakodnevnih razgovora koji se mogu čuti po kafićima, a režija se temelji na ponavljanjima pokreta – podizanjima čaša, točenjima i ispijanjima pića, odlascima u zahod i slično, što je moglo biti skraćeno, a odvijanje radnje na taj način dinamizirano. Glumci Ri Teatra i ovoga su puta pokazali prirodnost u igranju svojih uloga. Glumački ansambl »Jedne od« čine Silvija Bumbak, Lana Orlić, Katja Sablić, Antonio Larma, Josip Medaković i Davor Pejić.