Pirandello u Rijeci

HNK ZAJC: Premijerno izvedeni “Gorski divovi” u režiji Paola Magellija

Kim Cuculić

foto: HNK Ivan pl. Zajc

foto: HNK Ivan pl. Zajc

»Gorski divovi« posljednji su Pirandellov komad, a ovo njegovo remek-djelo ostalo je nedovršeno. Smrt koja ga je prekinula 1936. ostavila je tako kraj priče mašti i budućim vremenima na volju. »Gorski divovi« su treći od Pirandellovih modernih mitova. 



RIJEKA – Predstava »I giganti della montagna/Gorski divovi« sinoć je premijerno izvedena na pozornici HNK-a Ivana pl. Zajca. Premijerna publika ispratila je glumce i autorsku ekipu pljeskom. Prema tekstu Luigija Pirandella režiju potpisuje Paolo Magelli, a predstava je nastala u koprodukciji pet europskih manjinskih teatara – riječke Talijanske drame, Njemačkog kazališta grada Temišvara, Slovenskog stalnog kazališta u Trstu, Nacionalne institucije Albansko kazalište Skoplje i Mađarskog kazališta Kosztolányi Dezso iz Subotice.


Otkrivanje Europe


Posebnost »Gorskih divova« je što su izvedeni na pet jezika – talijanskom, slovenskom, albanskom, mađarskom i njemačkom jeziku, s titlovima na hrvatskom i talijanskom. Predstava je realizirana u sklopu programa »Ponovno otkrivanje Europe«, prvog projekta izravne suradnje Rijeke EPK 2020 i HNK-a Ivana pl. Zajca te prvog projekta riječkog HNK-a sufinanciranog sredstvima Europske unije iz programa »Kreativna Europa«. Projekt, koji skreće pažnju na važnost manjinskih teatara u Europi, inicirali su kazališni redatelji Oliver Frljić i Paolo Magelli.


»Gorski divovi« posljednji su Pirandellov komad, a ovo njegovo remek-djelo ostalo je nedovršeno. Smrt koja ga je prekinula 1936. ostavila je tako kraj priče mašti i budućim vremenima na volju. »Gorski divovi« su treći od Pirandellovih modernih mitova. Nakon religijskog (»Lazarus«) i socijalnog (»Nova kolonija«), ovaj tekst predstavlja mit o umjetnosti. On je suvremena bajka koja ruši barijere između glumaca i gledatelja, stvarnoga i nestvarnog.


Vila »Loša sreća«




Priča prati trupu glumaca koja u svojim lutanjima stiže do nedefiniranog mjesta i vremena, u prostor koji se nalazi na razmeđi stvarnosti i bajke te glumci tamo pronalaze vilu koja se zove »Loša sreća«… Različiti jezici kojima se govori u predstavi su samo prividno različiti, jer jezik emocija svi razumijemo. Upravo njihova različitost pokazuje univerzalnost jezika teatarske umjetnosti.


U »Gorskim divovima« glume Valentina Banci, Mirko Soldano, Anikó Kiss, Giuseppe Nicodemo, Daniel Dan Malalan, Xhevdat Jashiri, Mauro Malinverno, Boris Kučov, Fisnik Zeqiri, Doroteja Nadrah, Richard Hladik, Silvia Török i Ivna Bruck. Dramaturginja je Željka Udovičić Pleština, autori glazbe su Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle, scenografi su Aleksandra Ana Buković i Lorenzo Banci, kostimografkinja je Manuela Paladin Šabanović, oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić, a asistentica redatelja Barbara Babačić.