Revija lutkarskih kazališta

“Glina, igra i ostale majmunarije”: Imaginarni svjetovi nastali iz gline

Kim Cuculić

Joachim Torbahn i jedan od glinenih junaka

Joachim Torbahn i jedan od glinenih junaka

Revija lutkarskih kazališta u Rijeci uvijek je mjesto susreta i usporedbe hrvatskog s inozemnim lutkarstvom, a prilika je to i za uvid u neke od suvremenih tendencija u lutkarstvu



RIJEKA  Revija lutkarskih kazališta u Rijeci uvijek je mjesto susreta i usporedbe hrvatskog s inozemnim lutkarstvom, a prilika je to i za uvid u neke od suvremenih tendencija u lutkarstvu. Neke od predstava na ovogodišnjoj, 24. Reviji, su dio programa Europske prijestolnice kulture čiji je naglasak na istraživačkom i inovativnom pristupu lutkarstvu.


Jedan od takvih primjera je predstava »Glina, igra i ostale majmunarije« u izvedbi Thalias Kompagnons i koprodukciji s Tafelhalle, Kunstkulturquartier iz njemačkog Nürnberga.


Kreativnost


Thalias Kompagnons osnovali su 1990. godine Tristan Vogt i Joachim Torbahn kao nezavisnu profesionalnu družinu koja je često na turnejama. Njihov rad temelji se na animaciji lutaka, predmeta, radu s bojama…




Predstava »Glina, igra i ostale majmunarije«, u režiji Tristana Vogta i izvedbi Joachima Torbahna, polazi od krajnje jednostavne zamisli – kreator sjedi za malim radnim stolom i igra se glinom. Takva situacija bliska je i djeci, koja se vole igrati plastelinom i stvarati iz njega razne oblike.


Za predstavu su dovoljni stolić i glina


Za predstavu su dovoljni stolić i glina



Tijekom 35-minutne izvedbe Joachim Torbahn iz gline koja prekriva stolić, uz pomoću kreativnosti i mašte, kreira posve nove svjetove. Pred očima gledatelja tako iz gline izranjaju novi krajolici, rijeke, biljke, životinje, neobična bića…


Pomoću raznih alata kreator reže i mijesi glinu, kopa, udara, mrvi, stišće, oblikuje, niže, dijeli, struže, savija, mrlja, guli, zarezuje, buši, lijepi… Sve ono što je stvorio u jednom trenutku pretvara se u grumen gline iz kojega zatim stvara nešto drugo. Iz gline je tako stvorio princezu i vrt s raznim cvijećem, a malo zatim i princeza se transformira u nešto drugo…


Likovi bajki


Iz gline je nastalo i čudovište koje je progutalo ostale likove, a zatim pod vještim rukama oblikovatelja gline na minijaturnu pozornicu stupaju glineni junaci poznatih bajki. A zatim se Joachim Torbahn pretvara u kuhara koji u glini mijesi razne kolače i stvara sladoled.


Krajolici u glini


Krajolici u glini



Dok se u dijelu predstave nižu nepovezani motivi, za kraj je ostavljen dio koji ima naraciju, a priča govori o trima kraljevima – Kazimiru, Stanislavu i Nepomuku čija su kraljevstva različite veličine izgrađena u glini.


A onda jedan od kraljeva postaje oličenje pohlepe pred kojom sve nestaje. Ali već u sljedećem trenutku stvorena je velika glinena kugla na kojoj izvođač iscrtava nasmijano lice svoga prijatelja. Predstava tako nameće pitanje: »Ako je nešto slomljeno, je li to zaista kraj svijeta?«, i odgovara: »Nije uopće!«, jer igra s glinom može se nastaviti unedogled.


Predstava je izvedena na engleskom jeziku, uz simultani prijevod na hrvatski glumice-lutkarice Almire Štifanić.