Mladi u Kalvariji

Faustovska prodaja glumčeve duše: U Ri Teatru izvedena predstava “Rebeka”

Kim Cuculić

Stara je to tema o prodaji duše vragu, a već se doticala i glumačke profesije



RIJEKA U sklopu projekta »Mladi u Kalvariji«, u Ri Teatru izvedena je predstava »Rebeka«. Facebook poziv za predstavu glasi: »Pazite što želite. Vrag nikada ne spava«, a naslovna junakinja ima biblijsko ime Rebeka. Pa tko je ona? U predstavi autora i redatelja Zvonimira Kućana to je djevojka koja mašta o tome da postane glumica, a pritom joj je idol i uzor glumica Carmela (aluzija na Rundekovu »Ay Carmela«). Rebeka traži posao i pritom doživljava razna poniženja, a na kraju radi kao čistačica/spremačica u robnoj kući. Svoje jade ona ispovijeda plišanom medvjediću, sve dok se ne pojavi neobična osoba s kojom potpusuje ugovor – vlastitom krvlju.


Stara je to tema o prodaji duše vragu, a već se doticala i glumačke profesije. Faustovska prodaja glumčeve duše prisutna je, primjerice, u filmu »Rosemaryna beba«, koji je prema romanu Ire Levina režirao Roman Polanski. U središtu radnje je mladi i sretno vjenčani par Rosemary (Mia Farrow) i Guy Woodhouse (John Cassavetes). Guy je perspektivni glumac, željan slave, kojemu nedostaje tek jedna prava prilika da se iskaže u glumačkom svijetu. Sklapanjem pakta, doslovno s vragom, karijera glumca iznenada kreće uzlazno – on dobiva ulogu na Broadwayu nakon što je glavni glumac iznenada oslijepio. Prilika za Guya znači i veće prihode, a što je i tko je Rosemaryna beba – zastrašujuća je spoznaja na kraju filma.


Rebeka, koju je u predstavi utjelovila Katia Kuharić, nakon sklapanja ugovora s đavlom (igra ga Igor Kondić) spletom okolnosti doista postaje glumica i nastupa na pozornici s Carmelom (Tanja Pavlović). Rebeka postaje slavna i medijski eksponirana, no mediji koji su je stvorili i uzdizali ubrzo je uništavaju. To je gorka poanta ove drame, dok đavolja družba nakon Rebeke traga za novom žrtvom koja sanja o tome da bude poznata glumica. Kazališnog redatelja tumači Davor Pejić, a u ostalim ulogama su Nikolina Baržić, Kristina Korman, Helena Miočić-Mandić, Nana Spadoni i Luka Šegota.