Zadarska predstava

“Dugo putovanje u noć”: Troje Riječana nastupa u zadarskoj predstavi

Svjetlana Hribar



ZADAR Pulitzerom nagrađena drama Eugenea O’Neilla »Dugo putovanje u noć« izvedena je u režiji Dražena Ferenčine na sceni zadarskog kazališta. Dramski ansambl iznio je predstavu svojim snagama, dakle bez gostiju, a uloge su igrali Davor Jureško kao James Tyrone, Jasna Ančić (Mary), Alen Liverić i Ivan Vukelić kao njihovi sinovi i Žana Bumber (sluškinja).


Ovu potresnu dramu O’Neill je napisao rezimirajući vlastiti život. Svi likovi u njegovoj obitelji su ovisnici – muškarci o alkoholu, a majka o narkoticima – ali to niti smatraju problemom, niti ga priznaju. Pratimo njihov odnos u jednom danu – od jutra do večeri – u kojem doznajemo obiteljske tajne i otkrivamo naličje skladnog obiteljskog života koji zapravo – ne postoji. Sve su emotivne relacije u ovoj obitelji umjetne, iskrenost se javlja samo pod utjecajem droge ili alkohola, kad idiličnu sliku kvare provale nesporazuma, sebičnosti…


Nesrazmjer između onoga kako zamišljaju te žele prikazati svoje odnose, i onoga kakvi stvarno jesu, donosi scenografija riječke umjetnice Ljerke Hribar. Scenom dominira pogled kroz golemi prozor na ukočen, mrtvi pejzaž. Idila, ali potpuno umjetna…




Redatelj se odlučio za krajnje reduciran prikaz O’Neillova teksta (dramaturginja Ana Prolić), pri čemu je svaka uloga svedena na samu srž karaktera, što je pred glumački ansambl stavilo izuzetno kompleksne zadatke.


Tijekom stotinjak minuta igre, Davor Jureško predstavio je lik oca kojem je novac važniji od obiteljskih odnosa; Jasna Ančić bila je majka Mary, rastrzana između emocija i vlastitih slabosti koje ju vode u ovisnost; Alen Liverić kao stariji sin najsnažniji je u prizoru pijanstva kad mlađem bratu otkriva sav čemer njihovih obiteljskih odnosa, dok mlađeg sina, bolesnog od tuberkuloze, tumači Ivan Vukelić. Dopadljiva sluškinjica Cathleen (koja je dramaturškim štrihovima ostala izvan fokusa drame) bila je Žana Bumber.


Kostimografiju u predstavi potpisuje Marija Šarić Ban, glazbu Nebojša Lakić, a dizajn svjetla Ivo Nižić.


Izvedbama drame »Dugo putovanje u noć« prvakinja Jasna Ančić (koja je prošlog mjeseca dobila Nagradu hrvatskog glumišta za glavnu žensku ulogu) oprašta se od aktivne karijere, a zadarska je publika upoznala novog člana dramskog ansambla, riječkog glumca Davora Jureška. Prije dvije godine, put od riječkog do zadarskog dramskog ansambla zacrtao je riječki prvak Hrvatske drame Alen Liverić, koji u Zadru uspješno igra u svim naslovima na repertoaru.