Dvije interpretacije

Drugačija Evita Elene Brumini: Pogledali smo i drugu premijeru mjuzikla u HNK-u Ivana pl. Zajca

Hina

Foto: D. ŠOKČEVIĆ

Foto: D. ŠOKČEVIĆ

Evitu je na prvoj premijeri pjevala Leonora Surian Popov, a na drugoj Elena Brumini. Riječ je o glumicama koje se razlikuju i habitusom i bojom glasa, pa je svaka donijela vlastitu interpretaciju



RIJEKA – Nakon prve premijere mjuzikla »Evita« u HNK-u Ivana pl. Zajca, pogledali smo i drugu premijernu izvedbu s drugačijom podjelom. Usporedba se neminovno nametnula, a različite podjele uvijek donose i drugačiju energiju i senzibilitet izvođača. Naslovnu ulogu Evite na prvoj premijeri pjevala je Leonora Surian Popov, a na drugoj premijeri Evu Duarte de Peron utjelovila je Elena Brumini. Riječ je o glumicama koje se razlikuju i habitusom, i bojom glasa i temperamentom pa je svaka na pozornicu donijela vlastitu interpretaciju naslovnog lika popularnog mjuzikla Andrewa Lloyda Webbera i Tima Ricea.


Različite Evite


I Leonori Surian Popov i Eleni Brumini blizak je žanr mjuzikla, s time da je Brumini – uz to što je glumica i pjevačica – i plesačica. Ovaj plesni moment došao je do izražaja i u njenoj interpretaciji Evite, koja je u koreografskim zamislima Tihane Strmečki i Damiana Cortesa Albertija bila nešto razigranija i ležernija. Druga premijera općenito je djelovala više uigrana, pa vjerujemo da će sljedeće izvedbe »Evite« – bez obzira na podjele – dobiti na dinamici i uigranosti. Evite Elene Brumini i Leonore Surian Popov i glasovno su drugačije, a i u glumačke interpretacije svaka od glumica unijela je vlastitu osobnost.


Na drugoj premijeri Chea je pjevao Stefano Surian, koji je pak na prvoj premijeri utjelovio tango pjevača i Evitina ljubavnika Agustina Magaldija.




Foto: D. ŠOKČEVIĆ


Foto: D. ŠOKČEVIĆ



Tehnički problemi


U drugoj podjeli u ulozi Magaldija upečatljiv je bio inače operni pjevač Marko Fortunato. Na drugoj premijeri Juana Dominga Perona pjevao je Ivan Šimatović, operni pjevač kojemu je ovo prvo iskustvo u mjuziklu i sasvim se dobro snašao. Sada je Peronovu ljubavnicu pjevala Katja Budimčić, koja je imala tehničkih problema s mikrofonom. I drugu premijeru mjuzikla, u režiji Renate Carole Gatice, publika je ispratila pljeskom i ovacijama.


Foto: D. ŠOKČEVIĆ


Foto: D. ŠOKČEVIĆ



U »Eviti« sudjeluju svi ansambli riječkog HNK-a: članovi Hrvatske i Talijanske drame, Opere i Baleta, polaznici Riječkog kazališta mladih »Kamov«, Pjevački zbor mladih »Josip Kaplan«, Dječji zbor »Kap« i Plesni centar K2K. Autor prijevoda i prepjeva je maestro Igor Vlajnić, scenograf je Dalibor Laginja, kostimografkinja Sandra Dekanić, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.