Monodrama

“Down, by Law” Mile Čuljak: Emotivni potres na sceni i u publici

Kim Cuculić

Snimio Karlo Čargonja

Snimio Karlo Čargonja

Ovaj dirljiv i emotivan tekst autorica je napisala iz vlastitog iskustva majke koja ima dijete sa sindromom Down



RIJEKA U prostoru na riječkoj Delti premijerno je izvedena predstava »Down, by Law«, monodrama Mile Čuljak koja ujedno potpisuje režiju i koreografiju. Ovaj dirljiv i emotivan tekst autorica je napisala iz vlastitog iskustva majke koja ima dijete sa sindromom Down. Monodrama je pisana kao impresija razdoblja od rođenja dječaka Borisa do trenutka kad je tekst napisan.


U ispovjednom tonu Mila Čuljak, kazališnim jezikom, progovara o raznim teškim situacijama kroz koje su prolazili dječak, njegovi roditelji, bake i djedovi, rodbina i prijatelji. U dojmljivoj interpretaciji glumice Jelene Lopatić opisane su operacije kroz koje je Boris prolazio poput malog heroja, a Čuljak se dotiče i raznih problema, pa i predrasuda, s kojima se suočavaju roditelji djece oboljele od sindroma Down.


No ovo nije samo priča o dječaku Borisu i njegovim roditeljima, nego je u nju utkan i društveni aktivizam koji skreće pažnju na status roditelja i oboljelih, razne administrativne komplikacije i probleme onih koji se na bilo koji način suočavaju sa sindromom Down. I ovom predstavom, koja je nastala u koprodukciji s umjetničkom organizacijom Koautorska inicijativa OOUR, HNK Ivana pl. Zajca nastavlja senzibilizirati društvo i javnost na Down sindrom.




Naslov predstave asocira na film Jima Jarmuscha »Down by Law« (Pod udarom zakona), a u jednom od značenja izraz »down by law« znači bliskost i povezanost. U interpretaciji Jelene Lopatić predstava se stalno kreće rubom između teške i traumatične stvarnosti i neizmjerne ljubavi, skrbi i nježnosti kojima je dječak Boris okružen. Kostimografkinja i scenografkinja Mejra Mujičić odjenula je izvođačicu u bijelu široku majicu koja priziva trudnoću, dok je scenski prostor naznačen dugačkim stolom koji je istovremeno i stol za porod i bolnički krevet.


Meka bijela pozadina, naglašena oblikovanjem svjetla Alana Vukelića, asocira na toplinu i mekoću. Različite emotivne registre izvedbe stvara i izgovaranje teksta u nekoliko mikrofona, a emotivnoj dimenziji predstave pridonijela je i glazba Adama Semijalca. Dramaturginja je Nataša Antulov. Emotivno potresena premijerna publika ispratila je »Down, by Law« pljeskom i stajaćim ovacijama.