Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
1. travnja 2020.
Najvažnije djelo

Beethovenova Deveta simfonija u riječkom HNK-u

Beethovenova Deveta simfonija u riječkom HNK-u
Beethovenova Deveta simfonija u riječkom HNK-u
Autor:
Objavljeno: 10. ožujak 2017. u 15:53 2017-03-10T15:53:27+01:00

U ovoj će riječkoj izvedbi vokalno-instrumentalne simfonije to učiniti solističke snage riječke Opere, sopranistica Kristina Kolar, mezzosopranistica Ivana Srbljan, tenor Marko Fortunato i bas Giorgio Surian

RIJEKA Posljednja simfonija Ludwiga van Beethovena, »Deveta«, koja uživa kultni status, na programu je HNK-a Ivana pl. Zajca sutra, u subotu, u 20 sati.

Skladana je gotovo deset godina, a prvom je izvedbom u Beču dirigirao sam Beethoven 1824. godine.

Smatra se njegovim najvažnijim djelom, sintezom njegova stvaralaštva i prvom simfonijom u kojoj se koristi ljudski glas, solisti i zbor, a također i svojevrsnim stilskim mostom između klasičnog i romantičnog razdoblja.

Današnja himna Europske unije, »Oda radosti«, na stihove njegova velikog suvremenika Schillera, poziva u četvrtom stavku »Devete« na slobodu i zajedništvo.

U ovoj će riječkoj izvedbi vokalno-instrumentalne simfonije to učiniti solističke snage riječke Opere, sopranistica Kristina Kolar, mezzosopranistica Ivana Srbljan, tenor Marko Fortunato i bas Giorgio Surian, zbor Opere HNK-a Ivana pl. Zajca i Akademski mješoviti zbor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te orkestar riječke Opere pod vodstvom maestra Tibora Bogányija.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.