33. salon mladih

“Umjetnost preživljavanja”: Tradicionalna izložba večeras u HDLU-u

Maja Hrgović

Kustosice Mia Orsag i Martina Miholić osmislile su temu Salona – »Troškovnik« – koja otvara više pitanja o egzistenciji i opstanku umjetnika na likovnoj sceni i na uskom prostoru tržišta umjetnina



ZAGREB Dio popratnog programa ovogodišnjeg Salona mladih, čije se 33. izdanje večeras u 19 sati otvara u Hrvatskom domu likovnih umjetnika, nosi naziv »Umjetnost preživljavanja«. Ta sintagma, kojom su svoje izlaganje 16. studenoga naslovili umjetnici Vanja Babić i Nera Miočić, dobro opisuje i cjelokupni postav Salona – naime, radovi 35 predstavljenih autora bave se upravo time – pitanjem egzistencije, promocije i opstanka umjetnika na likovnoj sceni i na uzanom prostoru tržišta umjetnina.


Kustosice Mia Orsag i Martina Miholić osmislile su krovnu temu Salona – »Troškovnik« – propitujući vlastitu situaciju: osim što su umjetnice, one su i aktivne organizatorice kulturnih događanja pa im je tema odnosa ekonomije i umjetnosti poznata na više razina. Govorile su o tome jučer na konferenciji za novinare u Klubu HDLU-a, koja je prethodila obilasku postava.


– Ovo je jedna od rijetkih struka u kojima se ljudi danas bave nekim drugim poslom kako bi si mogli priuštiti »luksuz« da se mogu baviti i onim za što su se obrazovali – rekla je Ivana Andabaka, ravnateljica HDLU-a.




Propisana tema natječaja ove bijenalne izložbe – »Troškovnik« – pokrila je nekoliko pitanja: u kojoj je mjeri moguć opstanak umjetnika; kojim se sve sredstvima borimo, kao društvo i kao pojedinci, za boljitak kulture i položaj umjetnika; koliko u ovim nepovoljnim vremenima ostaje prilika za potvrđivanje umjetničkog identiteta pojedinca i kulturnog identiteta zemlje?


Trideset odabranih umjetnika, koje je odabrao stručni žiri (u sastavu: Mia Orsag, Martina Miholić. Branka Benčić, Ivana Meštrov, Božica Dea Matasić, Krstian Kožul i Goran Škofić) ponudilo je šarolike odgovore na natječajem zadanu temu. Nekoliko intrigantnih primjera izdvojeno je jučer u obilasku izložbe – tako je Josipa Vranjović u galeriji Bačva predstavila antropomorfizirane, »poljuđene« ovce od vune, materijala koji simbolizira i devastaciju tekstilne industrije u Hrvatskoj i ekološki problematične načine njegovog uklanjanja (spaljivanje vune podrazumijeva korištenje štetnih kemikalija, a problem nije rješiv ni praksom spaljivanja).


Zatim, Vanja Babić izlaže svoj stari rad »Pet posto za umjetnost« koji odlično sumira praksu financiranja umjetnosti (kao hobija), nekim drugim, isplativijim poslom – Babić od 2012. godine od novca zarađenog drugim poslovima vraća pet posto u umjetnost i to dokumentira. Neki su se umjetnici, pak, djenuli u uvođenje umjetničog rada u tržišno isplativije poslove i prekvalificirali se u proizvođače piva.


Među umjetnicima koji izlažu još su Jelena Azinović, Iva Habus, Luka Kedžo, Duje Medić, Pavle Pavlović, Melinda Šefčić, Ana Sladetić, Miran Šabić, Bojan Mucko, Janko Petrović, Bojan Mrđenović i drugi.


U galeriji PM bit će otvorena izložba nagrađenih autora 32. salona mladih Frana Makeka i Maka Melchera, dobitnika jednakovrijedne 2. nagrade.


Iste večeri, ali u 21 sat u Galeriji Siva u AKC Medika, otvara se AntiSalon, odnosno izložba dvadesetak odbijenih autora. Salon mladih ostaje otvoren do 11. prosinca.