Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
21. siječnja 2020.
Noć muzeja

U znaku digitalne budućnosti: Što večeras pripremaju muzeji u PGŽ?

Foto: Roni Brmalj
Foto: Roni Brmalj
Autor:
Objavljeno: 1. veljača 2019. u 11:19 2019-02-01T11:19:05+01:00

Muzeji će omogućiti razgledavanje svojih stalnih postava uz stručno vodstvo, a organizirane su i brojne radionice i igre za djecu i mlade te glazbeni program

RIJEKA Ovogodišnja Noć muzeja odvija se na temu »Muzeji - inovacije i digitalna budućnost«. Riječ je o manifestaciji koja privlači veliki broj posjetitelja diljem Hrvatske, a mi smo provjerili što nam za večeras spremaju muzeji u Primorsko-goranskoj županiji. Muzeji će omogućiti i razgledavanje svojih stalnih postava uz stručno vodstvo, a organizirane su i brojne radionice i igre za djecu i mlade te glazbeni program. U Noć muzeja u Rijeci uključili su se i Sveučilišna knjižnica svojim postavom Glagoljica, Astronomski centar Rijeka s predavanjima i projekcijama dokumentarnih i animiranih filmova o astronomiji i prirodi, Galerija Principij s tekućom izložbom fotografija Borislava Ostojića te Galerija Kortil s programom »Digitalna umjetnost i Šećer na kraju«.

Rijeka

Zavičajni muzej Drenova

U suradnji s Muzejom grada Rijeke i Zavičajnim muzejom Drenove, u Noći muzeja sudjeluje i Susjedstvo Drenova, jedno od 27 susjedstava koja djeluju u sklopu istoimenog programskog pravca projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture. U Zavičajnom muzeju Drenova (Drenovski put 138) od 18 sati se može pogledati izložba fotografija iz razdoblja Prvog svjetskog rata koje je odabrao Christian Grailach, a analizirao muzejski asistent AI (umjetna inteligencija). Uz ovu suvremenu temu, izložbom »Od emancipacije do holokausta – Židovi u Rijeci i Opatiji, 1867.-1945.« autorice Sanje Simper posjetitelji će se prisjetiti sudbina naših sugrađana.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti

MMSU je najavio otvorenje izložbe »Hommage crtežu« u Malom salonu u 20 sati. Na izložbi crteža iz muzejskog fundusa izloženi su radovi Borisa Bućana, Jurja Dobrovića, Dušana Džamonje, Raula Goldonija, Andreja Jemeca, Marijana Jevšovara i drugih autora. Bit će predstavljen i online katalog MMSU-a na tabletu. U MMSU-u će biti zatvorena međunarodna izložba »Bijeg«, uz vodstva tijekom večeri.

Moći će se razgledati i izložba »Hrpa Anastazija« Đorđa Jandrića, a u 20.30 sati »Zemlju iz mašte 2« izvest će plesni ansambl Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica. U 21 sat slijedi koncert Albe Nacinovich i Marca Germinija.

Muzej grada Rijeke

U MGR-u će se moći razgledati izložba Maura Stipanova, a bit će izložena i metalna tuba – vremenska kapsula ugrađena u zgradu riječkog kazališta pri izgradnji 1885. godine, s dokumentima iz toga vremena. Bit će i likovna radionica za djecu.

Prirodoslovni muzej

Djelatnici Prirodoslovnog muzeja posjetiteljima će predstaviti nove ideje i smjernice razvoja zbirki, stručnih i znanstvenih istraživanja, otkriti kako će izgledati novi stalni postav u Rijeci i podružnici u Brodu na Kupi te što namjerava raditi izvan zgrade muzeja. Pomoću video prezentacije upoznat će zainteresirane s brojnim inovacijama i uporabom novih tehnologija u muzeju od osnutka do danas.

Pomorski i povijesni muzej

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja na programu je predavanje Ivana Saftića o korištenju suvremenih IT tehnologija i tehnika u promociji kulturne baštine; Sven Maričić uz pomoć robotice Pepper govorit će o spoju kulturne baštine i novih tehnologija, a još niz drugih predavača govorit će o muzejima u dobu novih tehnologija, QR kodovima u muzejima, projektima digitalizacije muzejske građe i sličnim temama.

Opatija

Prošloga petka u UP »Juraj Šporer« otvorena je izložba »Bio jednom jedan car«, a u Noći muzeja slijedi nastavak, i to u Vili Angiolini, uz besplatan ulaz u oba objekta kojima upravlja Hrvatski muzej turizma.

Lovran

U Galeriji Laurus otvorena je izložba »Zvončarske maske Europe« Žarka Lučića.

Matulji

Memorijalni centar Lipa pamti priprema nekoliko programa o ratnim stradanjima.

Crikvenica

Muzej grada Crikvenice najavio je izložbe »U mreži putova« i »Sto puta bolje«.

Kastav

Muzejska zbirka Kastavštine priprema prezentacije i projekciju dokumentarnog filma o životu i običajima Kastavštine.

Novi Vinodolski

Narodni muzej i galerija najavili su izložbu »140 godina turizma u Novom Vinodolskom«, 3D izložbu i »Smart guide« - audiovizualni vodič.

Rukavac

Zvončarska muzejska zbirka najavljuje izložbu fotografija »Zvončar u fokusu«.

Creski muzej

Bit će otvorena izložba Lošinjskog muzeja »Josip Antun Kraljić i djelovanje Družbe sv. Ćirila i Metoda za Istru u Malom Lošinju«. U programu je i izložba s faunom u fokusu, a bit će predstavljena i monografija »Stara creska jezgra i gradska kuća«.

Krk

Katedra Čakavskog sabora Kornić priprema program »Pučka gluma na Korniću«, a u Malinskoj najavljuju izložbu »Haludizam« Hrvatskog muzeja arhitekture, razgled Arheološke zbirke Cickini te Etnografske zbirke u Portu. U Vrbniku, koji nema muzeja, zadružni dom pretvorit će se u muzej posvećen mesopusnoj baštini.

Mali Lošinj

Tema Noći muzeja u Lošinjskom muzeju je pakiranje - od prvih posuda namijenjenih čuvanju i prenošenju dobara, do USB-memorije za pohranu informacija.

Rab

Pučko otvoreno učilište Rab najavilo je izložbu etnografske zbirke Udruge Komin, razgled Muzeja samostana sv. Bernardina Sijenskog, zbirke Gradskog lapidarija, crkve sv. Justine, vodstvo kroz prostor Udruge rapskog samostreličara i predavanje Miljenka Domijana.

Brod Moravice/Lokve

Danas će na goranskom području Noć muzeja biti obilježena u dvama veličinom najmanja goranska općinska središta – Brod Moravicama i Lokvama.

Spomenimo i da u Ličko-senjskoj županiji programe pripremaju Muzej Like Gospić, Nacionalni park Sjeverni Velebit, Muzej Gacke u Otočcu, Gradski muzej Senj i Memorijalni centar »Nikola Tesla« u Smiljanu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.