Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
22. siječnja 2020.
Obilazak muzeja

Svi besplatno u muzeje: Evo što su riječki muzeji pripremili za Međunarodni dan muzeja

Foto: Roni Brmalj
Foto: Roni Brmalj
Autor:
Objavljeno: 17. svibanj 2018. u 8:43 2018-05-17T08:43:00+02:00

Jučer su predstavnici riječkih muzeja najavili aktivnosti, odnosno izložbe i radionice za sve uzraste koje su organizirali u povodu svog dana

RIJEKA Riječki muzeji obilježit će Međunarodni dan muzeja 18. lipnja brojnim izložbama i radionicama, i to uz besplatan ulaz. Jučer su predstavnici riječkih muzeja najavili aktivnosti, odnosno izložbe i radionice za sve uzraste koje su organizirali tim povodom, pa tako Muzej grada Rijeke počinje već danas besplatnim vodstvom izložbom »Sušak – Rijeka 1948. Borderline« u 18 sati.

Sutra, 18. svibnja, na sam Dan muzeja, radno vrijeme Muzeja grada Rijeke bit će od 10 do 20 sati, a uz izložbu »Sušak – Rijeka1948. Borderline«, besplatno će se moći obići i izložbe »Nekad prije Ikee« i »Riječki torpedo – prvi na svijetu«, potonju postavljenu na Žabici.

Prirodoslovni muzej Rijeka Dan muzeja će obilježiti 18. i 19. lipnja. Sutra, 18. svibnja u 18 sati organizirano je predstavljanje projekta »Osvajanje teritorija muzeja« i »Participativni muzeji u zajednici«, razgledavanje instalacija i razgovor s kustosima, autorima i mentorima.

Slijedi otvorenje izložbe podvodne fotografije »Ta simpatična crvolika čudovišta s morskog dna« u 19.30 sati. Autorica postava je Milvana Arko Pijevac, a autor fotografija Marinko Babić. U 20 sati bit će predstavljanje kataloga i predavanje Barbare Mikac »Jadranski mnogočetinaši – Ta simpatična crvolika čudovišta s morskog dna«.

Idućeg dana, 19. svibnja, u ovom će muzeju od 10 do 12 sati opet biti predstavljen projekt »Osvajanje teritorija muzeja« i »Participativni muzeji u zajednici«, a bit će organizirana i pričaonica »Čovjek i zvijer« autora Franje Janeša te edukativna radionica »Upoznaj špiljskog medvjeda i ilustriraj priču«.

I Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja također će Dan muzeja obilježiti dvodnevnim programom, pa će 18. svibnja u 19 sati biti otvorenje izložbe »Participativni muzej«, da bi u 20 sati uslijedilo predstavljanje Čitaonice Kuti u Mramornoj dvorani Muzeja. Svi posjetitelji moći će pogledati izložbu »Navik on živi ki zgine pošteni/Frankopani 1118. – 1671.«, koja će biti otvorena do 1. srpnja, te izložbu »LUMS – likovnom umjetnošću mijenjamo svijet«, koja će biti otvorena do 28. svibnja.

U Memorijalnom centru »Lipa pamti« 18. svibnja od 10 do 17 sati moći će se pogledati izložba »Rodoslovlje lipajskih familija – intimni uvod u stradanje«, a od 17 do 19 sati u povodu Međunarodnog dana muzeja i kao popratni program ove izložbe bit će održana obiteljska radionica »S koljena na koljeno«. Radionica je međugeneracijska i obiteljska, namijenjena prenošenju znanja i memorije s koljena na koljeno te druženju najstarijih i najmlađih članova obitelji.

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti će od 11 do 20 sati biti izložba »Upute za gledanje – Što bi tijelo htjelo«, uz slobodan ulaz, a bit će organizirana i dječja radionica pod istim nazivom (19. svibnja u 17 sati) te »Lađa snova«, edukativno-muzejska akcija u povodu Međunarodnog dana muzeja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.