Dvjestotinjak satova

“Stoljeće ručnog sata” u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt

Hina

Autorica izložbe je voditeljica Zbirke satova MUO Vesna Lovrić Plantić, a izložba će se moći razgledati do 17. kolovoza



ZAGREB » U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, otvara se zložba »Stoljeće ručnog sata (1914.-2014.)«, koja će obuhvatit će dvjestotinjak satova iz zbirke toga muzeja. U nekoliko tematskih cjelina posjetitelji će moći vidjeti što se skriva u unutrašnjosti njihova sata, a tu su i ekrani na kojima će biti prikazano funkcioniranje različitih tipova satnih mehanizama. Tematske cjeline izložbe posvećene su razvoju sata od funkcionalnog predmeta do statusnoga simbola, satovima za posebne namjene (vojnim, sportskim, pilotskim, ronilačkim), satovima za dame, digitalnom prikazivanju vremena, satovima »iza željezne zavjese«, konceptu Swatcha, dizajnerskom satu i ručnom satu kao inspiraciji.


   Premda su se prvi »ručni satovi« javili već u doba renesanse kada su malobrojne plemkinje nosile narukvice sa satom, taj se tip sata počeo izrađivati u većim količinama tek za vrijeme I. svjetskog rata, kada je vojnicima u rovovima bilo je praktičnije pogledati na sat na ručnom zglobu, nego ga vaditi iz džepa, ističe se u najavi izložbe.


   Tridesetih godina prošlog stoljeća izjednačava se proizvodnja džepnih i ručnih satova, da bi ovi drugi ubrzo potpuno preuzeli primat. Švicarska industrija dominira sve do primjene nove, kvarcne tehnologije šezdesetih godina 20. stoljeća kada u prvi plan izbijaju proizvođači iz Azije, prvenstveno Japana.


   Nakon nekoliko desetljeća stagnacije uzrokovane masovnom izradom jeftinih i preciznih kvarcnih satova, ručni je sat posljednjih desetak godina doživio pravu renesansu, poglavito vještom marketinškom strategijom vodećih švicarskih urarskih tvrtki, te je postao jedan od važnih statusnih simbola i modnih detalja. Ponovo se izrađuju mehanički satovi, često s brojnim dodatnim funkcijama, satovi za određena zanimanja i hobije poput onih za pilote, ronioce, astronaute i slično, koji zahtijevaju izvrsnost materijala i izrade, kao i brojne tehničke inovacije. Naglasak je na tradiciji, ručnoj izradi i limitiranoj seriji, ističu iz Muzeja. Autorica izložbe je voditeljica Zbirke satova MUO Vesna Lovrić Plantić, a izložba će se moći razgledati do 17. kolovoza.Prilagođeno za ispis