Otvoreno još dva tjedna

Ptice mogu, ljudi ne: Izložba britanskog umjetnika Jamesa Bridlea u Filodrammatici

Jasmin Đečević

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Ako tražimo alternative za probleme koje nas okružuju mislim da ćemo se sve više okretati prirodi i od nje učiti, kaže Bridle



RIJEKA U Galeriji Filodrammatice postavljena je izložba »My delight on a shining night« priznatog britanskog umjetnika i publicista Jamesa Bridlea. Kombinacijom videa, obrađenih satelitskih fotografija, pisane riječi i »live« snimaka sa satelita koji prati vremenske promjene, ali i seljenje ptica, Bridle se bavi pitanjima migracija, utjecaja tehnologije na život, ekologije i nadzora.


Na projektu koji predstavlja riječkoj publici radio je posljednjih godinu dana, a kako nam je rekao prilikom otvaranja izložbe u Filodrammatici, sve je počelo odlaskom na Cipar.


– Planirao sam istraživati migracije i problem kupovanja državljanstva, ali dok sam se bavio kompliciranim pravnim pitanjima na neki način me »omeo« predivan krajolik i sve te ptice, odnosno plamenci. Onda sam shvatio da mogu promatrati migracije ne samo kao ljudski konstrukt, nego kao nešto što postoji i u prirodi i to oduvijek. Tu je i aspekt utjecaja politike na prirodu i svakodnevni život zbog vojnih baza na Cipru, antena za nadzor Mediterana i slično – rekao nam je Bridle.




Promatrajući Bridleove radove lako se dolazi do zaključka da se države jako trude održavati granice zatvorenima da bi se zaustavile migracije ljudi, dok se u isto vrijeme trude održati migracijske rute za ptice otvorene da bi životinje bile slobodne.


– Ako tražimo alternative za probleme koje nas okružuju, mislim da ćemo se sve više okretati prirodi i od nje učiti. Tu opet dolazimo do apsurdnosti da prvo bježimo od prirode u tehnologiju, a onda se preko te komplicirane tehnologije vraćamo da bismo proučavali tu istu prirodu. Kao da bez tehnologije ne vidimo ono što je cijelo vrijeme pred nama – kaže Bridle.


Britanski umjetnik u svojim radovima, između ostalog, želi istaknuti i da se napretkom tehnologije ljudska iskustva sve više pretvaraju u suhoparne jedinice i nule u bezbrojnim bazama podataka, što je istovremeno zastrašujuće, ali i poticajno ako se te »jedinice i nule« čitaju na pravi način.


– Uvijek je pitanje što želite vidjeti, odnosno kako želite koristiti određenu tehnologiju. Primjerice, radar i antene mogu biti zastrašujući kada ih gledate iz domene vojnih aktivnosti ili prisluškivanja i nadzora građana, ali mogu biti i strojevi za lijepo ako ih koristite za promatranje ptica, očuvanje prirode i slično – objašnjava Bridle.


Izložba će biti otvorena do 21. prosinca, radnim danima od 17 do 20 sati, a ulaz je besplatan. Više se može saznati na internetskoj stranici udruge Drugo more, koja je organizator izložbe.