Izložba

Presjek Međunarodne likovne kolonije u Umjetničkom paviljonu “Juraj Šporer”

Andrea Bralić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler



OPATIJA U Opatiji se već četvrt stoljeća održava Međunarodna likovna kolonija kroz koju je do sada prošlo stotinjak umjetnika s područja zemalja Alpe-Jadran. Svojevrsni presjek radova i autora koji su proteklih godina stvarali na opatijskoj likovnoj koloniji izložen je u Umjetničkom paviljonu »Juraj Šporer« gdje je sinoć upriličeno svečano otvaranje izložbe koja se može pogledati do 28. travnja.


Utemeljitelj likovne kolonije je Franz Jozef Berger, istaknuti umjetnik i čest opatijski gost iz austrijskog Villacha, koji je organizirao i sudjelovao u radu više od 60 međunarodnih radionica te je dobitnik brojnih nagrada, između ostalih i Ex-tempore Opatija. I sam se sinoć prisjetio lijepih trenutaka u Opatiji, velikog umjetnika Ive Kaline, Mandraća, podsjetivši kako je nastala ova likovna kolonija, koja se već niz godina održava u hotelu Miramar.


Nazočne su pozdravili i povjesničar umjetnosti i direktor Muzeja Grada Rijeke, Ervin Dubrović, te zamjenik gradonačelnika Opatije, Emil Priskić, a za glazbeni ugođaj pobrinuo se Lado Jakša.




Od austrijskih umjetnika u »Šporeru« izlažu: Franz Josef Berger, Helga Cmelka, Armin Guerino, Richard Kapeling, Ina Loitzl, Hannes Plank, Robert Primig, Tanja Prušnik, Gerlinde Thuma i Larissa Tomassetti.


Slovenski slikari čija se djela mogu pogledati u Opatiji su: Beti Bricelj, Rajko Čuber, Dušan Fišer, Črtomir Frelih, Lado Jakša, Simon Kajtna, Monika Lazar, Andrej Pavlič, Rudi Skočir, Jože Šubić, Marko Tušek, Klavdij Tutta i Boris Zaplatil. Od Talijana izlažu: Paolo Cervi-Kervischer, Alfred de Locatelli, Jarnej Forbici, Lorenzo Palumbo, Giuseppe Pope-Galli, Giorgio Valvassori, dok domaće boje brane: Fulvio Juričić, Zdravko Milić, Bruno Paladin, Boris Roce, Miljenka Šepić, Goran Štimac, Bojan Šumonja i Eugen Varžić.