Međunarodni dan muzeja

Posjetitelje muzeja u Rijeci čekaju brojni programi i besplatni obilasci

Nela Valerjev Ogurlić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić



RIJEKA Muzeji i sporne povijesti: govoriti o neizrecivom u muzejima – tema je ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja, u povodu kojeg riječki muzeji pripremaju raznovrsne programe i nude mogućnost besplatnih obilazaka.


U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja od 9 do 17 sati bit će organizirani obilasci podzemnog zračnog skloništa u sklopu kompleksa Guvernerove palače, prvenstveno namijenjeni učenicima završnih razreda osnovnih škola i srednjoškolcima. Sklonište se po prvi put otvara javnosti, a obilasci za građanstvo bit će organizirani sve do 25. svibnja. Do 20 sati održavat će se i besplatna stručna vodstva kroz stalni muzejski postav PPMHP-a, u kojem se može razgledati i izložba »Povratak na Mjesec«, a u 17 sati bit će predstavljen strip »Ako ste i nakon 120 godina na početku…« autorice Vesne Rožman.


MMSU u Malom salonu u 20 sati otvara izložbu »Ponovno zaposjedanje muzeja« na kojoj će kroz arhivsku i dokumentacijsku građu te pojedina djela iz muzejske zbirke prikazati o kojim su temama i problemima progovarali muzealci kroz programe u povodu Međunarodnog dana muzeja od 1982. do 2012.godine.




Muzej grada Rijeke uz izložbu portreta iz likovne zbirke »Lica pričaju« organizira edukativne i likovne radionice za najmlađu publiku, a u 17 sati i stručno vodstvo kroz izložbu »Riječki torpedo – prvi na svijetu« na Žabici. U Prirodoslovnom muzeju Rijeka posjetitelji besplatno mogu obići stalni muzejski postav, dok će za izložbu »Divovi Patagonije« cijena ulaznica biti snižena na 40 kuna.


U Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi bit će otvorena izložba »Ritam šume«, u Crikvenici izložba »Raznolikost je bitna«, a u Dvorcu Nova Kraljevica će se u 18 sati održati Viteški dan. Hrvatski muzej turizma nudi besplatan posjet izložbama u svojim prostorima. U Vili Angiolini, uz stalnu izložbu »Priča o Angiolini« postavljena je izložba »Pozdrav iz Cresa«, u Umjetničkom paviljonu »Juraj Šporer« izložba gvaševa, akvarela i tuševa Ive Šebalja, a u Švicarskoj kući stalna izložba »Pozdrav iz Opatije«.