Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Dvjestotinjak djela

Poetični opus: Nives Kavurić Kurtović izlaže u Galeriji Klovićevi dvori

Foto: Denis Lovrović
Foto: Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 15. travanj 2016. u 15:44 2016-04-15T15:44:24+02:00

Na retrospektivnoj izložbi koja će trajati od 19. travnja do 29. svibnja bit će prikazano dvjestotinjak djela nastalih tijekom minulih pola stoljeća rada velike umjetnice

ZAGREB  Slikarica-akademkinja koja je promijenila pogled na nadrealizam i druge »izme« u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća potaknula nas je širinom i bogatstvom vlastitog opusa na prijedlog za pripremu izložbe retrospektivnog karaktera – kazale su jučer kustosice Koraljka Jurčec Kos i Danijela Marković, najavivši svoj veliki izložbeni projekt »Putovanja zakutcima trajanja (uvijek u zavoju)« Nives Kavurić-Kurtović čijih će se dvjestotinjak djela nastalih tijekom minulih pola stoljeća moći razgledati u Galeriji Klovićevi dvori od 19. travnja do 29. svibnja.

– Obitelj Kavurić-Kurtović velikodušno nam je otvorila vrata svoga doma, ateliera i radionice gdje smo detaljno pregledali više od četiristo autoričinih djela te za ovu izložbu izabrali tek polovinu. Najviše je crteža koji čine većinu njenoga opusa, no valja istaknuti i slike, predivne prostirke, kao i dvije impresivne višemetarske panoptičke role života – jedinstven umjetnički rad u povijesti naše likovnosti, naglasile su kustosice pozivajući posjetitelje da se odvaže na avanturu po zakutcima autoričinog impresivnog opusa kojim desetljećima angažirano promišlja svijet oko sebe.

– Diskretno smo slijedili kronologiju i oslanjali se i na faktografiju, no željeli smo ponuditi novo čitanje ovog jedinstvenog umjetničkog rukopisa koji počinje od šezdesetih, od uvjetno rečeno nadrealističke poetike, materičnosti, informela, ciklusa, »zarolanih« i omotanih tokova svijesti, do svojevrsnih zaključaka naznačenih u velikim formama i uljima na platnu nastalih od 2006. do danas, kazala je Jurčec Kos.

– Nives Kavurić-Kurtović uvijek je u vrhu hrvatskoga slikarstva s velikim odazivom i empatijom njezine publike, istaknula je autrica kataloškog teksta Margarita Sveštarov Šimat koja je iščitala mnoge tekstove o ovoj umjetnici, nazvavši taj korpus »golemim radosnim štivom iako govori o autorici koja grebe po vlastitoj dubini«. 

– Njezina djela izazivaju ili otpor ili neodoljiv poriv da uranjanjem, a moj tekst prati njezin ritam, izmjene ciklusa i utjecaja, od kojih je uvijek, važno je reći, bila dovoljno udaljena da njezin stil ostane autentičan i originalan, navela je Sveštarov Šimat ukratko saževši izložbeni postav.

– U stanju izloženosti, otvorenosti, ranjivosti i zdvajanja, Nives Kavurić-Kurtović je svoje biće i svoje tijelo pretvorila u medij i instrument prijenosa unutrašnje seizmografije jednog od najpoetičnijih, najreskijih, emocionalno lucidnih i u svojoj umjetničkoj konfesiji neporecivih opusa u hrvatskoj likovnoj umjetnosti – zaključila je autorica teksta, nadajući se da će autoričina izložena djela odgonetati brojni posjetitelji, štovatelji umjetnosti, kritičari, kunsthistoričari, učenici i studenti likovnih škola i akademija te stvoriti temelje za reintrepretaciju ovog plodnog stvaralaštva.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.