U moru intimnosti

Plovidba Jadranom posvećana Matvejeviću: Bili smo na izložbi u Trstu

Kim Cuculić

Postavljanje brončane replike skulpture hrvatskog Apoksiomena

Postavljanje brončane replike skulpture hrvatskog Apoksiomena

Tršćanska izložba prikazuje kulturne razmjene, trgovinu i priče o ljudima koji su plovili tim »intimnim morem«, a zbog nje je bivša ribarnica pretvorena u morski krajolik



TRST – Izložba »U moru intimnosti. Podvodna arheologija priča priču Jadrana« otvorena je u Trstu. Ovom prilikom Salone degli Incanti (bivša ribarnica) na adresi Riva Nazario Sauro 1 pretvoren je u morski krajolik, koji prikazuje kulturne razmjene, trgovinu i priče o ljudima koji su plovili ovim »intimnim morem«. Izložba je posvećena piscu Predragu Matvejeviću, koji je ispisao neke od najljepših stranica o Mediteranu. Podvodna arheologija Jadrana predstavljena je u Trstu zahvaljujući zajedničkom doprinosu talijanskih, hrvatskih, slovenskih i crnogorskih muzeja.


Republika Hrvatska u postavu izložbe zastupljena je s 304 posuđena djela iz 16 ustanova: Dubrovački muzeji, Hrvatski pomorski muzej Split, Arheološki muzej Split, Centar za kulturu Brač, Muzej otoka Brača, Muzej grada Kaštela, Muzej grada Šibenika, Zavičajni muzej Biograd na Moru, Muzej antičkog stakla Zadar, Arheološki muzej Zadar, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Lošinjski muzej, Muzej Apoksiomena Mali Lošinj, Pomorski i povijesni muzej Istre, Arheološki muzej Istre Pula, Zavičajni muzej Poreštine Poreč i Ministarstvo kulture.


Plovidba Jadranom posvećena Predragu Matvejeviću


Plovidba Jadranom posvećena Predragu Matvejeviću





Više od 60 ustanova, 50 znanstvenika i 2.000 četvornih metara izložbenog prostora posjetiteljima priča nepoznate priče iz povijesti Jadranskog mora. Ovime javnost po prvi put dobiva pregled umjetničkih djela i predmeta svakodnevne uporabe, roba i opreme nađenih na brodovima u Jadranu. Predstavljeno je gotovo tisuću nalaza s podvodnih lokacija, a među njima je i brončana replika skulpture hrvatskog Apoksiomena.


Izložba "U moru intimnosti. Podvodna arheologija priča priču Jadrana" otvorena je u Trstu


Izložba "U moru intimnosti. Podvodna arheologija priča priču Jadrana" otvorena je u Trstu



Tršćanska izložba vodi posjetitelje na plovidbu Jadranskim morem i otkrivanje njegovih ruta i preplovljavanja. Ova je izložba također arheološki istraživački i vrijednosni laboratorij za široku publiku, a ne samo za istraživače, čiji je cilj oživljavanje ponekad zaboravljenog blaga podvodne baštine. Moderno zamišljen koncept izložbe donosi nekoliko tematskih cjelina. Jadransko more predstavljeno je kroz kartografske prikaze i luke – Aquileia, Ancona, Ravenna, Brindisi, Trst, Pula, Split i mnoge druge. Jedna od tema su i brodovi, a posebna cjelina posvećena je trgovcima, mornarima, carevima, gusarima, robovima, kao i običnim ljudima s obala Jadrana koji oslikavaju njegovu višejezičnost i multikulturalnost. Nisu zaboravljeni ni ribari i ribolov.


Jadran je predstavljen kao more koje povezuje, ali i razdvaja svojim granicama i ratovima. Ovdje su se prelamali i različiti politički interesi i utjecaji – Bizant, Venecija, Austro-Ugarska Monarhija, raspad Jugoslavije… Na izložbi je prikazana i sakralna umjetnost Jadrana, a jedna od tema su i suvremene migracije koje se odvijaju na Jadranskom moru. Posjetitelji se mogu upoznati i s istraživanjima vezanim uz podvodnu arheologiju.


Izložba je otvorena do 1. svibnja 2018.