Izložbeni projekt

“Plivati zajedno” u MMSU-u: Europska slikarska zvijezda u dijalogu s Dubrovčaninom

Kim Cuculić

Izložba je nakon Splita i Zagreba doputovala i do Rijeke, a Daniel Richter, čije slike na svjetskom tržištu umjetnina postižu iznose i do pola milijuna dolara, u Rijeci će se, zajedno s Izvorom Pendeom, dubrovačkim slikarom mlađe generacije, predstaviti i na predavanju u 17 sati



RIJEKA Izložbeni projekt »Plivati zajedno« Daniela Richtera i Izvora Pendea bit će predstavljen u riječkom MMSU-u u ponedjeljak, 26. ožujka u 19 sati. Istoga dana u 17 sati bit će održano predavanje uz predstavljanje umjetnika. Izložbom se prezentiraju recentni radovi Daniela Richtera, jednog od najvažnijih suvremenih njemačkih slikara, čije se slike prodaju i za pola milijuna dolara, te Izvora Pendea, dubrovačkog autora mlađe generacije, čija je profesionalna formacija u neraskidivoj vezi s njemačkim prostorom.


Projekt je zamišljen predstavljanjem u trima različitim muzejima: inicijalno u Galeriji umjetnina u Splitu u kustoskoj koncepciji Branka Franceschija, potom u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu te na kraju u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Svako izdanje izložbe prati i različiti vizualni doživljaj proizašao iz prostornih zadanosti izložbenog prostora, ali i različitog suodnosa prikazanih radova.


Narativni pristup


Daniel Richter predstavljen je sa sedam slika velikih formata nastalih u posljednje tri godine, od kojih su neke bile prikazane na izložbi »Hello, I love you« održane 2015. u Frankfurtu u Schirn Kunsthalle, kojom se problematizira zaokret u njegovom radu, a koji je uslijedio nakon višegodišnjeg bavljenja figurativnim slikarstvom. U radovima na izložbi »Plivati zajedno« prepoznatljiv Richterov narativni pristup (platno zasićeno elementima iz predmetnog svijeta) dokinut je na uštrb forme, čija interpretacija varira između asocijacija na slike iz prepoznatljivog vizualnog okruženja do potpune apstrakcije.




Radovi Izvora Pendea dio su najnovijeg ciklusa koji je, slično kao i kod Richtera, svojevrsni zaokret u umjetnikovoj karijeri. Iako se u dosadašnjim tekstualnim osvrtima ove slike dovode u vezu s Pendinim prelaskom u apstraktno slikarstvo, njihovo je čitanje slojevitije i kompleksnije.


Prijateljske veze


Nastajanje radova prati složen proces razmišljanja tijekom čina slikanja, do te mjere da slikarstvo postaje svrhom umjetnikova djelovanja. Ovakav se stav ogledava i ocrtava u slikama u kojima je izbrisana bilo kakva poveznica s predmetnim svijetom ili asocijacija na nešto već viđeno, a prevlast u kompoziciji preuzimaju likovni elementi, kompozicija, boja i crtež, što je osnovni sadržaj svakoga rada.


Radi se o neobičnom autorskom dvojcu koji pripada različitim generacijama te djeluje na različitim geografskim područjima, s čime je povezan i njihov status kod umjetničke publike. Dok je Daniel Richter njemački umjetnik zavidne međunarodne reputacije, Izvor Pende samozatajni je autor čije se djelovanje posljednjih godina vezano uz Dubrovnik, ali je njegova profesionalna formacija u neraskidivoj vezi s njemačkim prostorom – što se u radu odražava kroz referiranje na suvremeno njemačko slikarstvo. Oba se umjetnika, svaki na sebi svojstven način, izražavaju u mediju slikarstva, povezuju ih prijateljske veze, a njihovi se radovi nalaze na suprotnim stilskim polovima.


Premda se rad Izvora Pendea veže uz figurativno slikarstvo, na ovoj se izložbi predstavlja slikama nastalim unazad dvije godine u kojima bilježi zaokret u radu: figuracija je potpuno nestala i prepustila mjesto apstrakciji. Daniel Richter, poznat po svojim velikim formatima, svoju poetiku dulji niz godina temelji na figuraciji te je poznat kao jedan od vodećih suvremenih figurativnih umjetnika, predstavlja se radovima koji na specifičan način komuniciraju sa slikama Izvora Pendea.


»Plivati zajedno« izložba je koja predstavlja neobičan dijalog, u kojemu se radovi istovremeno nadopunjuju i suprotstavljaju nudeći njihovo novo čitanje i percepciju. Izložba se može razgledati do 18. travnja.