Galerija Juraj Klović

Otvorena izložba Ljube De Karine: Ciklus vertikala autentičnog izraza

Kim Cuculić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Jaki autorov rukopis umjetnički je trag djelovanja i razmišljanja i to bez obzira je li riječ o skulpturi ili slici, on je putokaz i potvrda rada Ljube De Karine koji je uvijek bio sebi svojstven i autentičan



Samostalna izložba akademskog kipara Ljube De Karine otvorena je sinoć u Galeriji »Juraj Klović«. Kako je ovim povodom napisala mr. sc. Jasna Rodin, De Karina stvara oblike nagonski i snažno uranjajući u kraj, osjećajući materiju drva, kamena i metala.


– Intuitivno oblikujući vrlo impresivna i zanimljiva djela, spaja simboliku i jednostavnost. U ciklusu vertikala nastavlja i razrađuje svoje kreacije, vizualne utiske okruženja ocrtava u minimalizmu svodeći ih na bitnost i znakovitost. Njihova prirodnost uzdizanja i odnosa utemeljena je u samom izboru materijala. Drvo iskonsko i likovno, teksturalno obrađeno nosi ritam linija te tragove obrade. Osjećajući, umjetnik sažima prizore na ono najvažnije, na jedinstveni, karakterni znak, metaforičan element zemlje koji raste prema nebu.


Slike – objekti


Forma je nenametljiva i neograničavajuća, otvorena, snažna, koloristički bazična. Egzistira kao dio krajolika, ali isto tako posjeduje posebnu energiju, cjelovitost i ritam. Bez ispisanih natpisa, vizualnih podražavanja i suvišnih elemenata skulpture akumuliraju totemsku samosvojnu znakovitost, smisao unutar kojeg možemo naći prošlost i budućnost, ispisanu povijest i legende, ali i vibracije samog mjesta, spoja mora i kamena, vjetra, sunca, kiše… Naznake autora upletene su u tkivo površine, sakrivene u oblicima i prazninama te nam on ostavlja slobodu pogleda i osjeta, asocijativnu sposobnost zamišljanja koju upijamo prepušteni energiji rada i skulpture – osvrnula se Rodin.




Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin



Kako ističe Jasna Rodin, ta snaga izraza nastavlja se u slikama – objektima; u osnovi one su oblikovane od dasaka obloženih limenim ili pocinčanim vrpcama čeličnog lima.


– Sloboda ovdje kao da je ograničena, sapeta unutar prikovanog oklopa. Iako sama širina prostornosti svemirskih tijela i atmosfera naslućuje beskonačnost pogleda i svijeta, sam naziv »Pesimizam« evocira budućnost u kojoj planet Zemlja razasut svemirom pluta u beskonačnosti svoje vrtnje bez tragova života, čovjeka… Okomice i vertikale, krugovi proizvode silnice odraza, mijenjajući i stvarajući svoj poredak i mir – navela je Rodin, završavajući riječima:


Snažan rukopis


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin



»Taj jaki autorov rukopis kod je misli, umjetnički trag djelovanja i razmišljanja i to bez obzira je li riječ o skulpturi ili slici, on je putokaz i potvrda rada Ljube De Karine koji je uvijek bio sebi svojstven, neograničeno vjeran prostoru unutar kojeg je stvorio vrlo jak i dominantno autentičan likovni izraz.«


Ljubo De Karina rođen je u Rijeci 1948. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani na odjelu kiparstva. Poslijediplomski studij uspješno je završio u Majstorskoj radionici prof. Vanje Radauša i Majstorskoj radionici prof. Antona Augustinčića. Od 1973. ima status samostalnog umjetnika. Ostvario je niz samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Monumentalne skulpture nalaze mu se na javnim prostorima diljem Hrvatske i u inozemstvu, kao i u značajnim umjetničkim zbirkama. Živi i radi u Brseču. Izložba u »Kloviću« bit će otvorena do 11. veljače.


Poznati radovi


Ljubo De Karina autor je brončanih vratnica Katedrale sv. Vida u Rijeci, groba proglašenog kardinala pok. dr. msgr. Josipa Uhača u župnoj crkvi sv. Jurja u Brseču i groba pok. dr. msgr. Antona Benvina, rektora Zavoda sv. Jeronima u Rimu na groblju u Valunu. Bio je umjetnički voditelj BGS – Bašćanske glagoljske staze u sklopu koje je izradio tri monumentalna glagoljska slova »A«, »L«, »B« i podni reljef – ružu vjetrova sa slovom »omega«. Izradio je 20 skulptura Eko-staze Tramuntana I, Beli, Cres. U izdanju časopisa Kontura, 2018. godine izdana mu je najnovija monografija u kojoj je obrađen njegov cjeloviti opus. Za svoj rad i stvaralaštvo nagrađivan je strukovnim nagradama.