Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Putovanja zakutcima trajanja

Osebujno štivo dame hrvatskog slikarstva: U Klovićevim dvorima retrospektiva Nives Kavurić Kurtović

Brojna publika na otvorenju retrospekive Nives Kavurić Kurtović / Snimio Darko Jelinek
Brojna publika na otvorenju retrospekive Nives Kavurić Kurtović / Snimio Darko Jelinek
Autor:
Objavljeno: 21. travanj 2016. u 9:29 2016-04-21T09:29:00+02:00

Postav izložbe s dvjestotinjak radova rasprostire se na dvije etaže Klovićevih dvora, a moći će se razgledati do 29. svibnja 

Nives Kavurić-Kurtović prva je dama hrvatskog slikarstva. Nives je pojam, ona je kraljica iskrenosti i ljepotica osmoga čula. To nisu moje riječi, već riječi likovnih kritičara i povjesničara umjetnosti koji Nives Kavurić-Kurtović prate na njenom umjetničkom putu 54 godine, koliko traje njezino kreativno i jedinstveno promišljanje svijeta – kazala je kustosica Koraljka Jurčec Kos u Klovićevim dvorima na otvorenju izložbe »Putovanja zakutcima trajanja (uvijek u zavoju)« istaknute slikarice-akademkinje čijih će se dvjestotinjak radova moći razgledati do 29. svibnja. Izložbu je u prepunoj Galeriji otvorio ministar kulture Zlatko Hasanbegović zaželjevši autorici, koja zbog bolesti nije prisustvovala otvorenju, još puno godina plodnog stvaralaštva.

 

– Ova izložba odiše osebujnošću njenog kreativnog kontinuiteta i likovnog rukopisa, a ponajviše intimizmom i potpunoj posvećenosti umjetnosti – istaknuo je Hasanbegović te dodao da opus ove nenadmašne umjetnice senzualnog rukopisa i fantazmagorične morfologije čini vrijedan dio hrvatske suvremene umjetnosti.

 

U postavu izložbe autorica Koraljke Jurčec Kos i Danijele Marković koji se rasprostire na dvije etaže GKD-a najviše je crteža koji čine i većinu opusa Nives K-K, no posebno atraktivan dio čine prostirke, odnosno monumentalne slike nalik stijegovima, nastale kombiniranom tehnikom na nezategnutom platnu, kao i dvije panoptičke role, to jest rolade života u naravnoj visini ljudske figure duge tridesetak metara – jedinstven umjetnički rad u povijesti naše likovnosti.

 

– Riječ je o iskrenom, smjelom i buntovnom opusu, punom protesta prema životu, ali s pomirenjem, ironijom i humorom, naglasila je autorica kataloškog teksta Margarita Sveštarov Šimat koja smatra da je Nives K-K zarana osvojila svoju umjetničku slobodu, te otvorila prostor jednoj od najljepših likovnih rečenica. Opus Nives K.-K. osebujno je štivo, upečatljive sentence koje prate njezina djela stvaraju komplementarno jedinstvo crteža i teksta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.