Međunarodni dan muzeja

“Muzeji za održivo društvo”: Bogat program izložbi, radionica i predavanja

Nela Valerjev Ogurlić

Brojni tim muzealaca predstavio je program koji će se događati u ponedjeljak / Foto Sergej DRECHSLER

Brojni tim muzealaca predstavio je program koji će se događati u ponedjeljak / Foto Sergej DRECHSLER

Muzej moderne i suvremene umjetnosti priređuje tri izložbe od kojih jednu u Malom salonu, a ostali muzeji programe su posvetili djeci i mladima



RIJEKA Međunarodni dan muzeja 18. svibnja, koji se ove godine obilježava pod tematskim okvirom »Muzeji za održivo društvo«, riječki će muzeji obilježiti raznolikim programom izložbi, radionica i predavanja, uz besplatan ulaz posjetiteljima. Muzej moderne i suvremene umjetnosti za ponedjeljak navečer priređuje čak tri izložbe.


U izložbenom prostoru MMSU-a u 20 sati bit će otvorena samostalna izložba umjetnika Nermina Durakovića pod nazivom »Sjevernjačka inzularnost«. Ovaj umjetnik rodom iz BiH živi i radi u Danskoj, a svojim radovima propituje probleme vezane uz pristup danskog društva azilantima.


   U istom prostoru bit će upriličena i izložba »Grad na drugi pogled« koja predstavlja rezultate istoimenog istraživačko-edukacijskog i izložbenog projekta udruge PUNKT, ostvarenog u suradnji s Akademijom primijenjene umjetnosti, MMSU-om, riječkim srednjim i osnovnim školama, te umjetnicima Nadijom Mustapić, Milijanom Babić, Igorom Eškinjom i Petrom Mršom. Na izložbi će biti predstavljeno 25 učeničkih, studentskih i radova umjetnika, uglavnom u mediju videa, nastalih tijekom tromjesečne radionice koja aktivira »drugi pogled« na svoju okolinu.




  


Edukativne radionice


U Malom salonu u 21 sat bit će otvorena samostalna izložba likovnog i filmskog umjetnika Albana Muje s Kosova pod nazivom »Od bratstva do bratoljublja«. Radovi ovog umjetnika uglavnom se bave socio-kulturnim fenomenima suvremene kosovske tranzicije i transformacije, njenom fenomenologijom, devijacijama i patologijom, čemu Muja pristupa s ironijom i humorom.


   U Prirodoslovnom muzeju Rijeka u 18 sati bit će otvorena izložba »Ukrasi mora« ostvarena u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja. Izložba govori o morskim organizmima i moru kao resursu održivog razvoja suprotstavljajući krhku ljepotu morskih bića – koralja, školjkaša i puževa i ljepotu ukrasnih predmeta i nakita koji se od njih izrađuju. U Botaničkom vrtu Muzeja u 19 sati bit će predstavljena i stalna izložba »Anali suradnje« Prirodoslovnog muzeja i Škole za primijenjenu umjetnosti, kao i ovogodišnji radovi učenika koji su, inspirirani biljnim i životinjskim svijetom te ugroženim vrstama, osmislili bookmarkere i kalendare za 2016. godinu.


   Muzej grada Rijeke priprema dvije edukativne radionice za osnovce i srednjoškolce pod nazivom »Jeste li znali? Otkrijmo tajne Starog grada!« te dva predavanja. U 13 sati kustosica Sabrina Žigo održat će izlaganje na temu fotografske građe baštinjene od Muzeja revolucije, a vezane uz 70. obljetnicu oslobođenja Rijeke u Drugom svjetskom ratu, dok će izlaganje kustosice Jelene Dunato u 13,30 sati predstaviti rezultate suradnje MGR-a i festivala Fiumare u tri protekle godine, uz najavu ovogodišnjih događanja.


   Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja ponedjeljak posvećuje najmlađima. Uz otvorenje izložbe »Glagoljaši čudotvorci« koja predstavlja učeničke radove, u 17,30 sati održat će se i podjela nagrada i priznanja učenicima Škole za primijenjenu umjetnost i Trgovačke i tekstilne škole za radove nastale u sklopu edukativnog projekta »Otkucaji sata« koji je organiziran uz gostujuću izložbu »Stoljeće ručnog sata«. U 19 sati na rasporedu je predstava »Živi muzej«.


  


Kalina u Kortilu


Osim ovoga, PPMHP u Muzeju grada Crikvenice gostuje s izložbom »Zlatni trag« autorice Ivane Šarić Žic koja se otvara danas u 19 sati, a u muzejskoj »Čudotvornici« kreće i redovna subotnja radionica »Jutro u muzeju«.


   U Galeriji Kortil u ponedjeljak u 19,30 sati bit će otvorena izložba radova Ive Kaline naslovljena »Zapisano u gesti«, koja prikazuje radove iz ciklusa »Face« i »Aktovi« u odabiru kustosice Branke Arh.