Otvorena retrospektivna izložba

LEONTINE LITTROW Muzej grada Rijeke predstavio opus ‘slikarice svjetla’ koji je dosad bio skriven pogledu javnosti

Nela Valerjev Ogurlić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

U Muzeju grada Rijeke otvorena je retrospektivna izložba koja po prvi put predstavlja njezino stvaralaštvo, kroz izbor od stotinu djela, mahom ulja na platnu iz privatnih zbirki bečkih kolekcionara, dosad skrivenih pogledu javnosti



Nebo iznad Muzeja grada Rijeke večeras je prštalo bojama, poput onih na platnima Leontine Littrow, zaboravljene riječke i europske umjetnice, vrsne slikarice krajolika s kraja 19. i početka 20. stoljeća.


U Muzeju grada Rijeke otvorena je retrospektivna izložba koja po prvi put predstavlja njezino stvaralaštvo, kroz izbor od stotinu djela, mahom ulja na platnu iz privatnih zbirki bečkih kolekcionara, dosad skrivenih pogledu javnosti.


Snimio Sergej DRECHSLER


Snimio Sergej DRECHSLER





Svečanom otvaranju izložbe ‘slikarice svjetla’ prethodio je veličanstveni vatromet i koncert klasične glazbe u izvedbi Kvarteta Veljak na otvorenom, a događaju je prisustvovalo otprilike tisuću posjetitelja.


Uz brojne Riječane, poznata lica iz kulturnog i javnog života, prisutno je bilo i tridesetak galerista i muzealaca iz Austrije.


Leontine Littrow, porijeklom Austrijanka i Engleskinja, živjela je i stvarala u Rijeci i Opatiji, a izlagala je na prestižnim izložbama u Beču, Londonu, Münchenu, sve do Chicaga.


Izložba je realizirana u suradnji s galerijom Kolhammer & Mahringer iz Beča, a prati je opsežna monografija.


U zbirkama javnih ustanova čuva se tek pokoje djelo Leontine Littrow, pa je ovo jedinstvena prilika za upoznavanje nikad dosad predstavljenog opusa umjetnice.


Izložba će biti otvorena do 30. listopada.