Galerija Kortil

Izložba velikanke umjetnosti: Slikarski roman toka svijesti Nives Kavurić Kurtović

Nela Valerjev Ogurlić

»Zarolan životom« naziv je jedinog izloženog djela, velike likovne kompozicije koju čine dva svitka duljine veće od 56 metara, nastala krajem 1982. i tijekom 1983. godine



RIJEKA  U Galeriji Kortil u utorak, 28. studenog, u 19 sati, bit će otvorena izložba lani preminule velikanke hrvatske umjetnosti i akademkinje Nives Kavurić-Kurtović pod nazivom »Zarolan životom«. Naziv je to jedinog izloženog djela, velike likovne kompozicije koju čine dva svitka duljine veće od 56 metara, nastala krajem 1982. i tijekom 1983. godine. Postav u galeriji jedinstvena je prilika da se u cijelosti vidi ovo maestralno djelo  koje su likovni znalci opisali kao »slikarski roman toka svijesti« te »jednu od najintimnijih i ujedno najmonumentalnijih panorama ljudskih sudbina i slutnji u našem stoljeću«.


Veza s Rijekom


Branka Arh, povjesničarka umjetnosti i autorica teksta u katalogu navodi: »Nije jednostavno ni lako suočavanje s Roladom življenja Nives Kavurić-Kurtović. Možemo početi bilo gdje, najbolje tamo gdje nam zastane dah, gdje osjetimo da smo unutra, da je sagledivost moguća. Pa pogledajmo kako se na dugačkim rolama natron papira odmotava ispovijed umjetnice, negdje tiha, gotovo šapćuća, negdje podrugljiva, ironična, ali uvijek duboko iskrena. Pogledajmo kako se otvaraju skriveni slojevi, kako se zapliću i raspliću razlozi postojanja i najranjiviji ljudski prostori.«


»Zarolan životom ili Rolada življenja« u vlasništvu je obitelji  umjetnice, a u Kortilu će biti izložena inicijativom Društva povjesničara umjetnosti Rijeke, Istre i Hrvatskog primorja koje je organiziralo izložbu.  Prema riječima voditeljice galerije i potpredsjednice Društva, Jolande Todorović, umjetnica je željela da ovo remek-djelo bude i  trajno pohranjeno u Rijeci, nadajući se da bi ga mogao otkupiti  Muzej moderne i suvremene umjetnosti, o čemu je svojedobno  razgovarala s ministrom kulture Božom Biškupićem.




Vjeruje se da  je slikarica upravo u Rijeci dobila i poticaj da ga počne raditi ponukana nagradom koju je 1982. osvojila na 8. međunarodnoj izložbi originalnog crteža, velikoj bijenalnoj manifestaciji tadašnje Moderne galerije. Kao dobitnica  Grand Prixa ostvarila je pravo na samostalnu izložbu u okviru idućeg Bijenala, pa se pretpostavlja da je za tu priliku željela napraviti nešto posebno.


Jedan je svitak doista i pokazala u Malom salonu 1984. godine, a sada se publici pruža prilika da vidi oba, i to do kraja rastvorena. Da bi se krhki papir razvukao po galeriji, koju cijelu obavija, trebalo je osmisliti poseban mehanizam, rekla nam je Jolanda Todorović, a snimke probnog postava svjedoče da nas u Kortilu očekuje  istinski praznik umjetnosti.


Kraljica iskrenosti


Nives Kavurić-Kurtović, jednu od najznačajnijih hrvatskih umjetnica, likovni su kritičari nazivali kraljicom iskrenosti, likovnom poetesom, majstoricom nenadmašnog grafizma, crtačicom snova…


  Kombinirajući crtačke i slikarske tehnike stvarala je figurativno nadrealne kompozicije, uglavnom antropomorfnih oblika i znakova, razvijajući vlastiti stilski izraz ekspresivne linije, prepoznatljiv po sprezi ljepote i deformacije. Jedna  od karakteristika  njezina rada su riječi i  rečenice koje  upisuje u svoja djela.


I »Roladu življenja«, satkanu od niza sekvenci, koje se nižu poput kadrova beskonačne  slike života, nastanjuju bića neobičnih anatomija za koje ne vrijede zakoni gravitacije. Prema riječima  likovne  kritičarke i pjesnikinje Branke Arh, umjetnica im nije željela dati konačne dimenzije i oblike postojanja. Iza  likovnih djela Nives  Kavurić-Kurtović uvijek su stajali strahovi, strepnje, tjeskobe, stanja zgusnuta duhovnim značenjima, podsjeća kritičarka.


»Rolada življenja« je djelo koje duboko zadire u problematiku egzistencijalizma i navodi da poniranjem u vlastitu nutrinu, vođeni vlastitim asocijacijama, proniknemo u skrivene slojeve njegova značenja ne bismo li dokučili ljudsku sudbinu. Izložba će biti otvorena do 18. prosinca.