U splitskoj Galeriji umjetnina

Izložba grafika Nives Kavurić Kurtović: Nadrealni svijet ljubavnika

Maja Hrgović

Izložene grafike – dio donacije bivšeg ministra kulture Bože Biškupića Splitu iz 2008. godine – obuhvaćaju dva ciklusa – »Nives K-K« i »Dvojba« – u kojima su njeno mirenje s vanjskim svijetom i ozračje dječje zaigranosti izraženi svježim koloritom i linijom koja teče gotovo bez prekida – kažu kustosice Marta Horvat i Petra Mandac 



Vedro lice fantazmagorije – tako bi mogao glasiti kratki opis izložbe grafika Nives Kavurić Kurtović koja je otvorena u Galeriji umjetnina. Radi se o grafikama nastalima u razdoblju od 1973. do 1976. godine, koje su dio donacije bivšeg ministra kulture Bože Biškupića gradu Splitu iz 2008. godine, a u fundusu Galerije umjetnina nalaze se od 2012. godine. 


– Izložene grafike obuhvaćaju dva ciklusa »Nives K-K« i »Dvojba« u kojima su njeno mirenje s vanjskim svijetom i ozračje dječje zaigranosti izraženi svježim koloritom i linijom koja teče gotovo bez prekida, objašnjavaju mlade kustosice, Marta Horvat i Petra Mandac, obje pod snažnim dojmom umjetničina »senzualnog rukopisa i profinjenog kolorita«. 


Tekstualni komentari koje Nives Kavurić Kurtović integrira u svoje grafike naglašavaju suptilnu ironiju koja je njezin zaštitni znak. Ti se komentari tiču egzistencijalne problematike i stanja duha koje iz nje proizlazi. »Udri brigu na veselje!… Ako možeš«, piše uz jedan rad koji prikazuje groteskno zaigran ples nadrealnih likova. »Vjerujte, od tuge se ne umire, samo odumire«, piše na drugom mjestu.




Grafička mapa »Nives K-K« sadrži dvanaest grafika nastalih 1973. godine, punih vedrih pastelnih i fluorescentnih boja, na kojima se u kolopletu mašte igraju likovi nalik onima iz kakvog crtića. Serija »Dvojba« nastala je dvije godine kasnije i ona je erotičnija, grublja, posvuda su razbacana spolovila, muška i ženska, a gomoljasta tijela negdje su na pola puta između naturalizma i dobrohotne ironije. 


– Jako mi je drago što je izložena i originalna knjiga pjesama i grafika »Dvojba«, svjedočanstvo jedne genijalne suradnje, umjetničkog dijaloga Mate Ganze kao pjesnika i Nives Kavurić-Kurtović kao grafičarke, odnosno ilustratorice – rekao je Božo Biškupić obilazeći ovu malu, ali zanimljivu izložbu. Spomenuo je i nikad realiziranu ideju da se baš Split profilira kao europska metropola grafike: nakon što su zamrle velike bijenalne izložbe u Sao Paolu i Ljubljani, Split je trebao postati domaćin svjetskog trijenala grafike, koji bi slavio umjetnike poput Nives Kavurić Kurtović. No, realizaciji ideje stala je na put troma lokalna vlast iz doba »prije Keruma«.


Autoričinu potrebu da crtež »pojača« tekstom, ovdje je zadovoljio Ganza, stihovima poput ovih: »Ljubavi moja / Ono što ljubim uvijek je više od onog što jesi / Ljubavi moja ti močiš svoje mrzlo spolovilo u moju krv / Ljubavi moja ti pjevaš kao ptica na jelovniku«…


Nives Kavurić Kurtović rođena je 1938. godine u Zagrebu. Samostalno izlaže od 1963. godine. Godine 1997. postala je redovna članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, kao prva žena akademik u Hrvatskoj. Djela joj se nalaze u muzejskim, galerijskim i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i svijetu.


Vedro lice fantazmagorije – tako bi mogao glasiti kratki opis izložbe grafika Nives Kavurić Kurtović koja je otvorena u Galeriji umjetnina. Radi se o grafikama nastalima u razdoblju od 1973. do 1976. godine, koje su dio donacije bivšeg ministra kulture Bože Biškupića gradu Splitu iz 2008. godine, a u fundusu Galerije umjetnina nalaze se od 2012. godine. – Izložene grafike obuhvaćaju dva ciklusa »Nives K-K« i »Dvojba« u kojima su njeno mirenje s vanjskim svijetom i ozračje dječje zaigranosti izraženi svježim koloritom i linijom koja teče gotovo bez prekida, objašnjavaju mlade kustosice, Marta Horvat i Petra Mandac, obje pod snažnim dojmom umjetničina »senzualnog rukopisa i profinjenog kolorita«. Tekstualni komentari koje Nives Kavurić Kurtović integrira u svoje grafike naglašavaju suptilnu ironiju koja je njezin zaštitni znak. Ti se komentari tiču egzistencijalne problematike i stanja duha koje iz nje proizlazi. »Udri brigu na veselje!… Ako možeš«, piše uz jedan rad koji prikazuje groteskno zaigran ples nadrealnih likova. »Vjerujte, od tuge se ne umire, samo odumire«, piše na drugom mjestu.Grafička mapa »Nives K-K« sadrži dvanaest grafika nastalih 1973. godine, punih vedrih pastelnih i fluorescentnih boja, na kojima se u kolopletu mašte igraju likovi nalik onima iz kakvog crtića. Serija »Dvojba« nastala je dvije godine kasnije i ona je erotičnija, grublja, posvuda su razbacana spolovila, muška i ženska, a gomoljasta tijela negdje su na pola puta između naturalizma i dobrohotne ironije. – Jako mi je drago što je izložena i originalna knjiga pjesama i grafika »Dvojba«, svjedočanstvo jedne genijalne suradnje, umjetničkog dijaloga Mate Ganze kao pjesnika i Nives Kavurić-Kurtović kao grafičarke, odnosno ilustratorice – rekao je Božo Biškupić obilazeći ovu malu, ali zanimljivu izložbu. Spomenuo je i nikad realiziranu ideju da se baš Split profilira kao europska metropola grafike: nakon što su zamrle velike bijenalne izložbe u Sao Paolu i Ljubljani, Split je trebao postati domaćin svjetskog trijenala grafike, koji bi slavio umjetnike poput Nives Kavurić Kurtović. No, realizaciji ideje stala je na put troma lokalna vlast iz doba »prije Keruma«.Autoričinu potrebu da crtež »pojača« tekstom, ovdje je zadovoljio Ganza, stihovima poput ovih: »Ljubavi moja / Ono što ljubim uvijek je više od onog što jesi / Ljubavi moja ti močiš svoje mrzlo spolovilo u moju krv / Ljubavi moja ti pjevaš kao ptica na jelovniku«…Nives Kavurić Kurtović rođena je 1938. godine u Zagrebu. Samostalno izlaže od 1963. godine. Godine 1997. postala je redovna članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, kao prva žena akademik u Hrvatskoj. Djela joj se nalaze u muzejskim, galerijskim i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i svijetu.Maja HRGOVIĆ