Mit o superiornosti

Izložba “Mi nismo kao oni” u MMSU-u: Kako oblikujemo sliku Drugog?

Davor Mandić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Izložba istražuje povijesne i recentne stereotipe o stranim prostorima



RIJEKA – Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci nastavlja se fokusirati na aktualno pitanje migracija i s time povezanih umjetničkih koncepata kroz posljednju od četiriju međunarodnih izložbi »Risk Change – Riskiraj promjenu«. Posljednje izdanje Riska, nazvano »Mi nismo kao oni«, sinoć otvoreno u MMSU-u, bavi se predodžbama kojima oblikujemo sliku Drugog, ali i pitanjima kako Drugi vide nas. Kako kažu kustosice Ksenija Orelj i Sabina Salomon, izložba istražuje povijesne i recentne stereotipe o stranim prostorima, s fokusom na neobičan pojmovnik o susjedu, strancu, pridošlici.


– Ukupno dvadesetak radova nastajalih u rasponu od pedesetih godina 20. stoljeća do danas, kreću se na liniji od osobnih pripovijesti do alegorijskih i kritičkih zapisa. Pritom su obuhvaćeni aspekti kulturalne studije o stereotipima, zatim putopisne doku-fikcije o figuri stranca u današnjoj Europi te umjetničke satire društvenog krajolika. Kao glavne sastavnice javljaju se mit o superiornosti, kolonijalna povijest, opsesija čistoćom i požuda – kažu kustosice, ističući da umjesto stavljanja naglaska na individualne pozicije, izložba ističe pitanje Drugog kao političko pitanje koje se zasniva na povlasticama elite spram (autsajderske) manjine i poziciji onog tko ima moć govoriti.


Izloženi su radovi umjetnika odabranih javnim natječajem, pozvanih umjetnika, kao i djela iz fundusa MMSU-a te British Libraryja. Umjetnici odabrani na natječaju su: Danilo Milovanović, Driton Hajredini, Driton Selmani, Fotini Gouseti, Gildo Bavčević, Ivana Keser, Lana Čmajčanin, Mirna Kutleša, Zvukospjevi (Nicole Hewitt, Vida Guzmić, Ivan Slipčević), Nika Autor, Olga Dimitrijević, Simon Farid i Vangjush Vellahu.




Pozvani su umjetnici Brook Andrew, Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša, Chris Marker & Alain Resnais te Nina Delanović i Mirna Gurdon, dok su iz fundusa MMSU-a prikazana djela Avgusta Černigoja »Figure«, grafika, i »Exotica«, grafika. Dan prije otvorenja družili smo se s umjetnicima dok su se u prostoru Muzeja odrađivali posljednji radovi na postavljanju izložbe, kojom smo prigodom mogli potvrditi važnost kustoskog koncepta stavljanja naglaska na doživljaj Drugoga kao negatorski, isključiv, pri čemu se identitet ne osmišljava u afirmativnim, već u negatorskim kategorijama, kao ne-koncept. Divergentni umjetnici pokazuju divergentne radove, pa tako možemo vidjeti i različite forme iskaza, od plakata, preko instalacije, videoinstalacije, ilustracije, filma do site-specific rada, kao i divergentne poruke, no sve okupljene oko propitivanja slike Drugog, ali posredno i slike o nama kao Drugom.


Izložba »Mi nismo kao oni« u MMSU-u bit će otvorena do 10. studenoga ove godine.