Šetnja/Passeggiata

Izložba Maura Stipanova u Muzeju grada Rijeke: Rijeka kao slikarska inspiracija

Kim Cuculić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Stipanov ne skriva osobnu bliskost s pojedinim dijelovima grada, poput kozalskih nebodera, glavnog lukobrana, Školjića, Trsatskih stuba, lučke obale...



RIJEKA Izložba slika Maura Stipanova, koju je autor nazvao »Šetnja/Passeggiata«, otvorena je u prizemlju i na prvom katu Muzeja grada Rijeke.


Nova izložba donosi dosad neizlagan ciklus riječkih prizora, a radovi su nastajali u rasponu od 1973. do 2018. godine. Kako je kazala kustosica Ema Makarun, unatoč toj vremenskoj protežnosti od 45 godina ciklus čini jedinstvenu likovnu cjelinu.


– Njegovo neprekidno bavljenje bojom i formom rezultiralo je nizom djela na tragu gestualne apstrakcije i konstruktivizma. Pomno birane gradske vizure čine cjeloviti ciklus. Na izložbi je predstavljeno nekoliko cjelina: Vedute grada, Oblaci, Platane, Grote riječkog lukobrana i Nebo nad Učkom.




Stipanov ne skriva osobnu bliskost s pojedinim dijelovima grada, poput kozalskih nebodera, glavnog lukobrana, Školjića, Trsatskih stuba, lučke obale… – osvrnula se Makarun.


Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke, imao je priliku gledati nastajanje posljednih radova Maura Stipanova, koje je intenzivno slikao tijekom 2018. godine.



Melita Sciucca, predsjednica Zajednice Talijana Rijeka, istaknula je da je ovo treći veliki projekt nastao na temelju sporazuma o suradnji s MGR-om.


Gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je da ova dojmljiva izložba donosi presjek interesa autora koji dugo slika Rijeku. Na uljima Stipanova tako se mogu vidjeti motivi Kozale, Potoka, Brajde, Podmurvica, Vežice, Trsata, Školjića… Izložbu prati i lijep katalog koji je dizajnirala Vesna Rožman.



Mauro Stipanov potječe iz fijumanske obitelji koja je svojevrstan gradski fenomen – slikali su i djed, i otac i stric. Rođen je 1952. u Rijeci.


Od 1967. do 1973. pohađa tečaj crtanja i slikanja kod riječkog slikara Romola Venuccija. Studij likovne umjetnosti na Accademia di Belle Arti u Veneciji upisuje 1976. godine gdje 1980. diplomira slikarstvo u klasi profesora Carmela Zottija. Predavao je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.