Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. studenoga 2019.
Crikvenica

IZLOŽBA ĐURE SEDERA Boje dinamične i harmonične realnosti

snimio Franjo Deranja
snimio Franjo Deranja
Autor:
Objavljeno: 20. srpanj 2019. u 23:57 2019-07-20T23:57:25+02:00

- Ushićenje ovom novom likovnom avanturom Seder je zabilježio temperom koja zgušnjava i sabire, stvara dojam da je sve u prostoru slike izliveno kao jedinstvena cjelina, - rekla je Branka Arh.

CRIKVENICA - U Crikvenici je u petak navečer otvorena izložba akademskog slikara Đure Sedera (Zagreb, 1927.). U Gradskoj galeriji izložbu je, u nazočnosti 92-godišnjeg i, unatoč poznoj životnoj dobi, vrlo produktivnog autora, otvorila likovna kritičarka iz Rijeke Branka Arh, govoreći o Sederovoj „prirodi prirode i prirodi slike“, a posjetitelji galerije srdačno su ga pozdravili.

Autoru i posjetiteljima dobrodošlicu je u ime domaćina, crikveničkog Centra za kulturu Dr. Ivan Kostrenčić, poželjela ravnateljica Sanja Škrgatić.

Seder, hrvatski slikar, pjesnik i akademik, jedan od najznačajnijih predstavnika hrvatske slikarske moderne i doajen, u Crikvenici se predstavlja izborom od 50 srednjih/ manjih formata u temperi te s motivima primorja i uzmorskih pejzaža, a boje što dominiraju na njegovim slikama moglo bi se okarakterizirati "dinamičnim i živopisnim tonovima harmonične realnosti".

- Ushićenje ovom novom likovnom avanturom Seder je zabilježio temperom koja zgušnjava i sabire, stvara dojam da je sve u prostoru slike izliveno kao jedinstvena cjelina, - rekla je Branka Arh.

– Njegov slikarski opus ne pripada ni stilu ni pravcu, već onom najboljem – slici! A u svojoj najdubljoj podlozi govori o ljudima!

Đuro Seder diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti kod prof. Antuna Mejzdića a specijalizirao slikarstvo kod prof. Marina Tartaglie. Bio je ilustrator i tehnički urednik u više izdavačkih kuća i agencija, te grafički dizajner u zagrebačkoj novinskoj kući Vjesniku.

P7194528

Đuro Seder samostalno izlaže od 1958. godine. Bio je član Gorgone, a od 1960-ih do 1970-ih objavljivao je i poeziju.

Na pitanje (novinara) je li nakon 60-godišnjeg razdoblja svoje izlagačke aktivnosti jednako optimističan, kao i u početku, da umjetnost može ovaj svijet učiniti boljim, Seder je rekao: - Danas više nisam tako siguran, ali – vjerujem u umjetnost!

Izložba slika Đure Sedera bit će u Crikvenici otvorena do 10. kolovoza.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.