Izložba otvorena do 7. listopada

»Epistole« Bruna Paladina u Laurusu

Davor Žic

Upravo je ta Nova Babilonija motiv uz koji su vezane slike što sam ih počeo raditi devedesetih godina, i to kao motiv za društvo koje se urušava, koji se može povezati i sa stanjem na području bivše Jugoslavije. To je kaotičan niz slova kao prikaz nesporazuma među ljudima, iz kojeg se ne rađa ništa osim destrukcije, objasnio je Paladin



LOVRAN Košmar razbacanih slova i znakova na zidove lovranske galerije Laurus »pobacao« je riječki slikar Bruno Paladin na izložbi »Epistole (Pisma)«. Opsesija atraktivnom poetikom ljudskog (ne)razumijevanja, očita je u autorovu radu, a kroz sito znakova preuzetih iz latiničnog, glagoljičnog, ćiriličnog grčkog i hebrejskog pisma, Paladin je pretočio vizualno dojmljivu priču o – kako ju je sam nazvao – Novoj Babiloniji.


   – Upravo je ta Nova Babilonija motiv uz koji su vezane slike što sam ih počeo raditi devedesetih godina, i to kao motiv za društvo koje se urušava, koji se može povezati i sa stanjem na području bivše Jugoslavije. To je kaotičan niz slova kao prikaz nesporazuma među ljudima, iz kojeg se ne rađa ništa osim destrukcije, objasnio je Paladin.


   Najveće zanimanje brojnih posjetitelja izazvao je interaktivni rad koji se, pritiskom na električnu pumpu – napuhava, pa iz tmine crnog platna izranjaju reljefna slova.




   – Taj rad nastao je pozivom Ksenije Orelj da sudjelujem na izložbi kojoj je tema bila igra, odnosno umjetničko djelo nastalo na konceptu igre. U ovom slučaju, igra je u pristupu, jer gledatelj postaje sudionik djela koje mora »aktivirati« pritiskom na papučicu pumpe i na taj način dati život slici, kazao je Paladin.


   Izložba ostaje otvorena do 7. listopada.