Izložba u Crikvenici

Dubravka Kanjski u ‘Vibracijama etera’

Franjo Deranja

Foto Franjo Deranja

Foto Franjo Deranja



CRIKVENICA – Novi izložbeni postav u Gradskoj galeriji i `nova` Dubravka Kanjski sa svojim „Vibracijama etera“!


Izložbu su, u ponedjeljak navečer, otvorile Sanja Škrgatić, ravnateljica Centra za kulturu dr. Ivan Kostrenčić, i Branka Arh, povjesničarka umjetnosti.


– Svijet energije što ga ne možemo dohvatiti osjetilima ušao je u područje likovnog izričaja Dubravke Kanjski Riječ je o skrivenim dimenzijama stvarnosti o čemu govore mnogi stari spisi, ezoterijske škole, antička filozofija pa i suvremena znanost, primjerice, kvantna fizika, a posrijedi je ogromno polje energije zvanom eter.




Najčešće je definiran kao nevidljiva nematerijalna supstanca, kao promjenjiv metafizički prostor što se kontinuirano kreće, uvija, uvrće, vibrira i fluktuira. Nevidljiv, nematerijalan ali – stvaran!, – rekla je Branka Arh.


– Autorica istražuje i otkriva!


– Premda je ovdje zapravo riječ o premisama iz kvantne fizike, do ovih sam spoznaja došla posve intuitivno – kroz snove, vizije i meditaciju, – rekla je Dubravka Kanjski. Nisam odmah znala o čemu je riječ ali sam osjetila da je to nešto važno, značajno.


Racionalna spoznaja došla je naknadno, kasnije. Počela sam tragati za pojašnjenjem. Sva moja dotadašnja mozaično razbacana znanja, spoznaje i slutnje počela su se slagati u smislenu cjelinu. Mnogo veću i obuhvatniju cjelinu nego što sam mogla pretpostaviti i – više nisam mogla odustati.


Očito je ovdje riječ o prožimanju umjetnosti i znanosti. Dubravka Kanjski varira vječnu temu, temu od iskona – stalno gibanje i nezaustavljivu sliku kaotične kakofonije kozmosa, reklo bi se – 3K! A četvrto „K“ pripada autorici: Kanjski! Opet, reklo bi se: ima neka tajna veza?!


Na trinaest velikih formata, u tehnici suvremene digitalne izvedbe, autorica zaustavlja nezaustavljivo, pa stoga njezine slike i dalje imaju, sadrže i prenose dojam gibanja. Računalna animacija!?



Zaista: ‘nova’ Dubravka Kanjski u novim najsuvremenijim tehnologijama i u svojem likovnom izričaju!


Posjetitelji su ispunili izložbeni prostor Gradske galerije i pozdravili umjetnicu. 



Dubravka Kanjski magistrirala je pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu a likovnom umjetnošću bavi se već više od dva desetljeća. Djeluje u statusu samostalne umjetnice. Dosad se predstavila na 17 samostalnih i više od 50 skupnih likovnih izložaba u uglednim galerijama u zemlji i inozemstvu (Italija, SAD, Japan).


Dobitnica je nagrada i priznanja stručnih žirija među kojima je nagrada na hrvatskom triennalu akvarela 2010. godine, počasnih priznanja međunarodnih žirija i mnogih pohvala stručnih žirija.



Djela Dubravke Kanjski nalaze se u mnogim javnim fundusima kao što su Galerija V. Karas u Karlovcu, Muzej Grada Ploča, Muzej Grada Ogulina, Imago Mundi Collection L. Benettona, KIWA Collection u Kyotu i u mnogim drugim privatnim zbirkama. Članica je HDLU Rijeka i HZSU. Živi i stvara u Crikvenici.


U glazbenom dijelu programa nastupio je uz gitaru Marijan Ferenčić a kantautorica, Crikveničanka Mirna Škrgatić izvela je dva glazbena broja, od čega maestralno „Summertime“ Georga Gershwina.


Izložba će biti postavljena do 2. rujna.