Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
6. prosinca 2019.
Izložba

Drveni sveci: polikromirana drvena skulptura Creskog dekanata u Creskom muzeju

Foto Creski muzej
Foto Creski muzej
Autor:
Objavljeno: 30. srpanj 2019. u 18:57 2019-07-30T18:57:32+02:00

U Creskom muzeju 6. kolovoza otvara se izložba Drveni sveci: polikromirana drvena skulptura Creskog dekanata. Izložba i popratni katalog rezultat su istraživanja provedenog na području Creskog dekanata (od Porozine do Beleja), kojim su obuhvaćene polikromirane drvene skulpture nastale u razdoblju od 15. do 18. stoljeća.

Skulpture su smještene u crkvama, kapelama, župnim dvorovima i sakristijama Cresa i okolnih mjesta, uz šest skulptura koje dolaze iz fundusa Creskog muzeja. Na izložbi će biti prikazano 27 skulptura, a dodatnih 7 bit će predstavljeno samo fotografijama, jer ih nije bilo moguće premjestiti.

Ova izložba je prvi objedinjeni prikaz creske sakralne kiparske baštine. Na njoj možemo vidjeti presjek stilskih razdoblja – od gotike preko renesanse do baroka. Zastupljena su djela venecijanskih majstora, od kojih i jedan potpisani rad, Bogorodica s djetetom rezbara i slikara Andree da Murana iz Franjevačke zbirke u Cresu.

Bogorodica s djetetom - Cres

Manje su brojna djela uvezena sa sjevera, ali su zastupljena jednim iznimnim primjerkom „lijepih Madona“ internacionalne gotike – Bogorodicom s djetetom iz župnog stana u Cresu. Tu su i radovi lokalnih radionica, prikazi svetaca na prijestolju, karakteristični za Istru i Kvarner, rustikalniji i manje elegantni od importiranih radova, ali važni kao dokazi lokalne pučke pobožnosti.

Nakon prošlogodišnje izložbe crkvenih tekstila, ovom izložbom drvene skulpture Creski muzej ponovo prikazuje skrivenu i ugroženu sakralnu baštinu Cresa. Pritom nam je veliku pomoć u realizaciji pružio Hrvatski restauratorski zavod. Zahvalni smo i vlasnicima skulptura, koji su nam ih nesebično posudili, te svim onim generacijama župnika i župljana koji su sačuvali ovo neprocjenjivo blago.

Izložba ostaje otvorena do 15. listopada. Autorice izložbe su Franka Toljanić i Jelena Dunato, dok autorstvo kataloga potpisuje Franka Toljanić.

Sv Juraj ubija zmaja - Creski muzej

Sv Antun opat - Cres

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.