Izložba "Plivati zajedno"

Daniel Richter i Izvor Pende u MMSU-u: Dijalog različitih slikarskih svjetova

Kim Cuculić

Dubrovački slikar Izvor Pende u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti / Foto Vedran KARUZA

Dubrovački slikar Izvor Pende u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti / Foto Vedran KARUZA

Izloženo je dvadesetak radova većih formata, u tehnici ulja na platnu



RIJEKA – Izložba »Plivati zajedno« njemačkog umjetnika Daniela Richtera i dubrovačkog autora Izvora Pendea otvorena je sinoć u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Kako je podsjetila Vilma Bartolić iz MMSU-a, izložba je zamišljena tako da bude predstavljena u tri različita muzeja: inicijalno u Galeriji umjetnina u Splitu u kustoskoj koncepciji Branka Franceschija, zatim u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu te na kraju u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Svako izdanje izložbe prati i drugačiji vizualni doživljaj proizašao iz prostornih zadatosti izložbenog prostora, ali i različitog suodnosa prikazanih radova. Izloženo je dvadesetak radova većih formata, napravljenih u tehnici ulja na platnu.


– Sada je izložba lijepo »sjela« u novi prostor MMSU-a, kazala je Bartolić. U njemu se susreću dva različita slikarska svijeta, koja projektom »Plivati zajedno« pokazuju kako međusobno komuniciraju. Sedam impozantnih slika Daniela Richtera dio su autorova posljednjeg ciklusa, koji predstavlja snažan zaokret u njegovom dosadašnjem stvaralaštvu. Prethodilo mu je višegodišnje bavljenje figurativnim slikarstvom, a počevši od 2015. godine Richterovo slikarstvo postaje pročišćenije te elementi reduciraniji.


Izložba Daniela Richtera i Izvora Pendea u MMSU-a / Foto Vedran KARUZA


Izložba Daniela Richtera i Izvora Pendea u MMSU-a / Foto Vedran KARUZA





Na tragu promjene i prelaska u potpuno drugačiji način slikarskog izričaja su i radovi Izvora Pendea. Nakon određenog »zasićenja« figurativnim slikarstvom, Pende prelazi u potpunu apstrakciju – osvrnula se Vilma Bartolić.


Daniel Richter, jedan od najvažnijih suvremenih njemačkih slikara, zbog bolesti nije mogao doći na otvorenje izložbe u Rijeci. Richtera nazivaju zvijezdom i pop-ikonom suvremenog europskog slikarstva, čije su slike vrlo skupe, a njegovu izložbu u Hamburgu posjetilo je 200 tisuća ljudi. Izložba u Hrvatskoj realizirana je zahvaljujući njegovom prijateljstvu s Pendeom, pa je Richter za ovaj projekt posudio slike iz svojeg vlasništva, pobrinuvši se i za pitanje osiguranja. Vezano uz to, Izvor Pende govorio je o solidarnosti ovog etabliranog umjetnika koji rado pomaže svojim kolegama.


Kustos izložbe Branko Franceschi ukazao je i na Richterovu hrabrost da učini zaokret u svojem stvaralaštvu, prekinuvši formu koja je tržišno bila uspješna. Franceschi je istaknuo i da slikarstvo, kao tradicionalna likovna disciplina koju su često proglašavali »mrtvom«, pokazuje da i danas ima snagu i svoj prostor. Ravnatelj MMSU-a Slaven Tolj kazao je da se na ovoj izložbi miješaju miris bivšeg tvorničkog prostora i ulja na platnu, a izložbu je otvorio gradonačelnik Vojko Obersnel. »Plivati zajedno« može se razgledati do 18. travnja.