Izložba fotografija

“Crna šuma” Damira Hoyke: Sablasnost fotografiranja spaljenih živih bića

Nela Valerjev Ogurlić

Izložba u Muzeju grada Rijeke završava jednogodišnju turneju tijekom koje je predstavljena u 13 hrvatskih gradova



RIJEKAU Muzeju grada Rijeke  otvorena je izložba »Crna šuma« fotografa Damira Hoyke, inspirirana posljedicama velikog požara koji je u srpnju 2015. pogodio Pelješac. Zapanjen apokaliptičnim prizorima u koje je požar pretvorio pelješku šumu, Hoyka je ovu tragediju odlučio pretvoriti u snažno vizualno upozorenje i time pridonijeti nastojanju da se takvi događaji spriječe.


Svoju je zamisao podijelio s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom u kojoj je našao partnera za realizaciju projekta. Izložba u Rijeci završava jednogodišnju turneju tijekom koje je predstavljena u 13 hrvatskih gradova , a obuhvaća seriju fotografija s potresnim prizorima uništene prirode.


Hoyka se na Pelješcu našao dva tjedna nakon požara. Zatekao je prizore koji su izgledali kao da ne pripadaju zemaljskom pejzažu, a o procesu snimanja kaže:




– Bilo je to jedinstveno i zastrašujuće iskustvo, nikad još nisam fotografirao okružen tolikim brojem spaljenih živih bića. Stojeći sam usred te izgorene šume, osjećaš kako te preplavljuje sablasnost jer postaješ svjestan da to što ne vidiš ni jednu životinju nije sve: ne čuju se čak ni ptice – kaže Hoyka.


Prema riječima Nine Francetić, urednice „Vatrogasnog vjesnika“, u požaru na Pelješcu nestalo je 3.000 hektara guste borove šume, kao posljedica čovjekove nepažnje i nehaja koji su uzrok 80 posto požara. Izložbom se želi prenijeti poruka o važnosti odgovornog ponašanja, a može se razgledati do 24. rujna.