Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
14. studenoga 2019.
Gužva u muzeju

foto/video Četvrti život Galeba: Riječani pohrlili u Muzej grada na izložbu o slavnom brodu

Foto: M. GRACIN
Foto: M. GRACIN
Autor:
Objavljeno: 18. srpanj 2019. u 21:34 2019-07-18T21:34:55+02:00

Već godinama me se smatra glavnim krivcem za Galeb, iza ovog broda je turbulentna prošlost, bio je potopljen, torpediran, a mnogi bi mu i danas htjeli tu sudbinu, nadam se da naziv ove izložbe "Četvrti život Galeba" nagovješćuje ipak neku mirniju budućnost, rekao je Vojko Obersnel

RIJEKA - Vjerojatno nije postojao bolji trenutak za postavljanje izložbe "Četvrti život Galeba", otvorene na prvom katu Muzeja grada Rijeke, od ovog.

Jer aktualna situacija i još uvijek neizvjesna budućnost tog kontroverznog broda koji ne prestaje izazivati ne samo ideološke rasprave čine tu "napuštenu ruzinu" u riječkoj luci i zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske iznimno zanimljivom temom ne samo u svakodnevnim razgovorima, već i za muzeološko istraživanje.

A upravo se istraživanje, i to ono provedeno unatrag dvije, tri godine agilnih kustosica Nataše Babić i Eme Makarun, krije iza ove sinoć otvorene izložbe koja je, upravo zato što se radi o Galbeu, izazvala veliko zanimanje javnosti i kulturnih krugova.

- Za nas je 2020. iznimno važna, Muzej grada Rijeke iduće će godine biti preporođen - uselit ćemo u Palaču šećera u kompleksu Benčića, tu je rekonstrukcija Galeba, pred nama i i izložba "Nepoznati Klimt". A ova izložba, "Četvrti život Galeba", zajedno s izložbom u prizemlju "Novo vrijeme - 2. poluvrijeme" čini uvod u tu 2020. godinu, naglasio je na otvorenju Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke.

3720553 (1)
Izložba Četvrti život Galeba u Muzeju grada Rijeke / Foto: M. GRACIN

Nataša Babić i Ema Makarun također su naglasile da se ove dvije izložbe nadopunjuju i riječ je o temi koja obje iznimnno zanima i kojom se bave već nekoliko godina.

- Ova izložba u jednom mikro-segmentu dočarava ono što će Muzej grada Rijeke predstaviti na postavima na brodu Galeb. Izložba se bavi s četiri glavne teme.

U prvom dijelu bavimo se brodom kao eksponatom, želimo pokazati da se iza napuštene ruzine krije lijep i vitak brod, uostalom potvrdili smo da je u njegovoj rekonstrukciji sudjelovala riječka tvrtka Brodoprojekt.

Druga tema je priča o kronologiji koja se prožima s pričom o Rijeci, treća tema govori o vremenu kad je bio ploveća Titova rezidencija, a na kraju tu je i priča o Galebu kao školskom brodu na kojem su plovili mnogi Riječani, kazat će Nataša Babić i Ema Makarun.

O Galebu je štošta imao za reći i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

- Već godinama me se smatra glavnim krivcem za Galeb, iza ovog broda je turbulentna prošlost, bio je potopljen, torpediran, a mnogi bi mu i danas htjeli tu sudbinu, nadam se da naziv ove izložbe "Četvrti život Galeba" nagovješćuje ipak neku mirniju budućnost. Moram naglasiti da dosad, ako izuzmemo posjet Svetog oca Rijeci, nijedan događaj nije izazvao toliko veliki interes stranih medija kao što je to najava rekonstrukcije Galeba. Ovaj brod krije toliko zanimljivih priča koje će zasigurno privući mnoge, zaključio je Obersnel.

Izložba se može se pogledati do 31. kolovoza 2019.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.