Kultura i epidemija

Brojni svjetski muzeji virtualno otvorili svoja vrata, možete ih “posjetiti” od kuće

Šarlota Brnčić

Donosimo popis deset muzeja iz cijeloga svijeta koji se mogu »posjetiti« od kuće, a da pritom ne budemo uskraćeni za intenzivni doživljaj. Možemo otkriti čuda koja čuvaju



Koronavirus je prisilio većinu svjetske populacije na produljeni boravak u domovima, onemogućio putovanja i odgodio cijeli niz kulturnih, zabavnih i drugih događanja. U ovim dugim, na trenutke i dosadnim danima kod kuće, umjetnost nam dolazi u pomoć. Najznačajniji svjetski muzeji i umjetničke galerije omogućuju virtualno razgledavanje, kako bismo otkrili čuda koja čuvaju. Donosimo popis deset muzeja iz cijeloga svijeta koji se mogu »posjetiti« od kuće, a da pritom ne budemo uskraćeni za intenzivni doživljaj:


Besplatni online obilasci


1 Muzej Solomona R. Guggenheima, New York


S preko 1.700 umjetničkih djela od više od 625 umjetnika, internetska zbirka predstavlja bazu podataka pretraživanja djela odabranih iz Guggenheimove stalne zbirke od oko 8.000 umjetničkih djela. Muzej nudi svoje zbirke i izložbe dostupne putem interneta, uključujući djela Franza Marca, Pieta Mondriana, Pabla Picassa i Jeffa Koonsa.


2 Vatikanski muzeji


Vatikanski muzeji predstavljaju veliku zbirku važnih umjetničkih djela i klasičnih skulptura koje su prikupljane kroz mnoga stoljeća. Može se virtualno razgledati muzejski park i ikone eksponata, uključujući Michelangelov strop u Sikstinskoj kapeli.


3 Louvre, Pariz




Muzej Louvre u Parizu nudi besplatne online obilaske nekih njegovih umjetničkih eksponata, poput egipatskih antikviteta i Michelangelovih djela. Muzej se može razgledati na 360 stupnjeva i »kliknuti« na rijetke artefakte kako bismo doznali njihove detalje i povijest.


4 Britanski muzej, London


S kolekcijom od preko osam milijuna predmeta, Britanski muzej u Londonu nudi mogućnost da neke od muzejskih rariteta možemo pogledati na internetu, uključujući »Kanga: Tekstil iz Afrike« i »Predmeti iz rimskih gradova Pompeja i Herkulaneum«. Muzej je također surađivao s Googleovim kulturnim institutom kako bi ponudio virtualne obilaske pomoću Google Street View tehnologije.


5 Kazalište-muzej Dali, Figueres


U cijelosti je posvećen umjetninama Salvadora Dalija. Ima mnogo soba i izložbi koje prate svako doba Dalijeva života i karijere, a ovdje je pokopan i sam umjetnik. Muzej nudi virtualne obilaske parka i nekih eksponata, poput nadrealne izložbe »Lice Mae West«.


6 Muzej Prado, Madrid


Madridski muzej Prado također je zatvoren zbog opasnosti od širenja koronavirusa, no svima je dostupna njegova zbirka i manje poznati prostori. U muzeju u Madridu nalaze se djela glavnih talijanskih, španjolskih i flamanskih umjetnika, među kojima su Beato Angelico, Andrea Mantegna, Raffaello Sanzio, Hieronymus Bosch, Rogier van der Weyden, Bruegel, El Greco, Pieter Paul Rubens, Tizian, Diego Velazquez, Francisco Goya.


7 Hermitage, Sankt Peterburg


Online se može posjetiti i Hermitage u Sankt Peterburgu u kojem je izložena jedna od najvažnijih umjetničkih zbirki na svijetu. Među brojnim autorima su Caravaggio, Paul Cezanne, Giambattista Pittoni, Leonardo da Vinci, Raffaello, Antonio Canova, Francesco Casanova, Jacques-Louis David, Edgar Degas, Paul Gauguin, Fra Filippo Lippi, Henri Matisse, Claude Monet, Pablo Picasso, Pierre-Auguste Renoir, Rembrandt, Vincenzo Petrocelli, Pieter Paul Rubens, Tiziano Vecellio, Vincent van Gogh, Jacob van Ruisdael, Diego Velazquez, Paolo Pagani.


8 Rijksmuseum, Amsterdam


Rijksmuseum u Amsterdamu ima najveću zbirku umjetničkih djela iz zlatnog doba flamanske umjetnosti (1584. – 1702.) i znatnu zbirku azijske umjetnosti. Muzej se može posjetiti pomoću aplikacije koja nudi 14 različitih multimedijskih tura i mnogo ruta koje su stvorili posjetitelji pomoću programa Rijksstudio.


9 Galerija Uffizi, Firenca


Započinje s inicijativom Uffizi Decameron. Svakodnevno će se na društvenim profilima galerije – Instagramu, Facebooku i Twitteru, objavljivati fotografije, videozapisi i priče posvećene remek-djelima čuvanim u Galeriji kipova i slika, u Palači Pitti i u vrtovima Boboli.


10 Egipatski muzej, Torino


Egipatski muzej u Torinu organizira video turneje društvenim kanalima kako bi predstavio predmete zbirke muzeja. Uz #laCulturaCura, može se krenuti u virtualno putovanje kroz blago muzeja u Torinu.


Virtualni posjeti omogućeni su i brojnim drugim talijanskim muzejima. Na web stranici Mibact može se pronaći popis muzeja koji će virtualno otvoriti vrata, kako bi predstavili zbirke na daljinu. Na popisu su, između ostalog, Pinacoteca di Bologna, Galleria Borghese, Cenacolo Vinciano, Etruški muzej Villa Giulia, Pilotta di Parma, Nacionalni arheološki muzej Marche, Muzej Salce u Trevisu, Arheološki muzej Akvileje, Villa d’Este i Villa Adriana, Arheološki park Ostia Antica, Arheološki muzej Taranto, Koloseum, Nacionalna galerija moderne i suvremene umjetnosti u Rimu, Arheološki muzej Cagliari i mnogi drugi.