Dvoje

Izložba Đure Sedera: Povratak u paviljon “Juraj Šporer” nakon 58 godina

Davor Mandić

Život sa slikarstvom – Đuro Seder i u pozadini Branka Arh, Nataša Babić i Marina Gašparić

Život sa slikarstvom – Đuro Seder i u pozadini Branka Arh, Nataša Babić i Marina Gašparić

Seder ne mari za figuru, ni za ljepotu motiva, ne treba njegove slike ni gledati kroz temu i sadržaj, nego kao potragu za likovnom biti i umjetničkom istinom



 Pedeset osam godina trebalo je umjetniku da zatvori krug. Daleke 1958. godine mladi slikar Đuro Seder imao je svoju prvu samostalnu izložbu u opatijskom Umjetničkom paviljonu »Juraj Šporer«. Bila je to mala izložba, s jedva nekoliko radova, no za mladog umjetnika neprocjenjivo iskustvo. Nakon 58 godina Seder, vitalan i u 89. godini, iznimno je cijenjen hrvatski slikar, ali i opet u »Šporeru«.


Izložba njegovih ulja na platnu »Dvoje« otvorena je preksinoć u organizaciji Hrvatskog muzeja turizma, a u suradnji s Gradskom galerijom Labin, u kojoj je istodobno postavljena i Sederova izložba na temu »Slikar i njegova slika«.



U Gradskoj galeriji Labin paralelno je, večer ranije, otvorena Sederova izložba »Slikar i njegova slika« koja publici nudi 40 ulja na platnu nastalih od 1982. godine do danas, tematski povezanih propitivanjem odnosa umjetnika i njegova djela.




– Izložba »Slikar i njegova slika« predstavlja dio umjetnikovog opusa koji u svojem najdubljem izvorištu razrješava problem slikara, pitanja odnosa umjetnika i njegova djela, egzistencijalnog promišljanja čovjeka-umjetnika koji tajnu i dramu svijeta poistovjećuje s problemima slikarstva, koji svoje iskustvo života i umjetnosti potvrđuje kroz sliku.


Izjednačujući egzistenciju umjetnika i egzistenciju slike, vlastiti identitet i identitet stvaralačkog djela, Seder briše vanjsko da bi dopro do unutarnjeg. A to unutarnje uvijek ima ljudsko lice (koje se često potvrđuje kao vlastito), velike oči koje propituju mogućnosti otkrivanja tajne ljudske sudbine, prodiru u dubinu života i umjetnosti, velike ruke koje drže kist ili prebiru po strunama spoznaje, uvijek dosljedne i svoje – rekla je tom prigodom na otvaranju kustosica izložbe Branka Arh.


Izložbe »Slikar i njegova slika« i »Dvoje« rezultat su suradnje Gradske galerije Labin i Hrvatskog muzeja turizma Opatija. Tako je izdan objedinjeni katalog kojem je autorica izložbe i predgovora Branka Arh objavila i opširan razgovor s Đurom Sederom.


Labinska izložba bit će otvorena do 3. rujna.A. ŠĆULAC



Za postav i tekst kataloga zadužena je Branka Arh, koja je na otvaranju istaknula da su dvije teme ovih dviju izložbi konstantno prisutne u njegovu radu.


– Iščitavamo u tim slikama zanos i strast stvaranja, moćnu ekspresivnu, eruptivnu gestu i, najvažnije, čudesno svjetlo njegove palete, svjetlo koje dolazi iznutra. On ne mari za figuru, ni ljepotu motiva, ne treba ove slike ni gledati kroz temu i sadržaj, nego kao potragu za likovnom biti i umjetničkom istinom.


Kad Seder govori o počecima, crnim slikama, Gorgoni, enformelu, nihilizmu, filozofiji egzistencijalizma, o Isusu, božanskom i ljudskom, o ljubavi, o susretu dvoje… Najviše govori o svom iskustvu stvaranja i traganju za istinskim slikarstvom – rekla je Arh, napomenuvši da je ciklus »Dvoje« nježnost susreta, suptilna igra između žene i muškarca, »skidanje« s dvoje svega onog što bi moglo uljepšati, zavarati, olakšati put do drugoga, uvijek s vjerom da će to drugo dohvatiti velikim očima, velikim rukama koje pokušavaju dodirnuti dubinu života ili stvaranja.


Izložbu je otvorila dogradonačelnica Opatije Marina Gašparić, a obratila se i v. d. ravnateljice Muzeja turizma Nataša Babić, koja je istaknula da zatvaranje kruga u »Šporeru« za Sedera ne znači kraj rada, obzirom na njegovu vitalnost, te zaželjela još njegovih izložbi u tom prostoru.


Seder se kratko zahvalio organizatorima i posjetiteljima.


– Zločinac se uvijek vraća na mjesto zločina. Prva izložba bila mi je tu, a sad sam se vratio. Sretan sam, jer sam cijeli život živio što sam želio – slikarstvo – i sad ga predajem vama, pa ako možete komunicirati s njime, bit će mi drago – zaključio je skromno Seder.


Izložba ostaje otvorena do 19. rujna.