Osvojili nagrade

Gradsko kazalište lutaka Rijeka ponosno na trijumf na Malom Maruliću: “Ove predstave su posebne”

Hina

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Osvojili su šest od ukupno sedam strukovnih nagrada na festivalu u Splitu za "Avanture maloga Juju" i "Zamrznute pjesme"



RIJEKA, 15. travnja 2019. (Hina) – U Gradskom kazalištu lutaka Rijeka na konferenciji za novinare u ponedjeljak sa zadovoljstvom i ponosom je istaknuto da su na festivalu Mali Marulić u Splitu, dvije predstave ovog kazališta, »Avanture maloga Juju« i »Zamrznute pjesme« osvojile šest od ukupno sedam strukovnih nagrada.


Na festivalu, održanom od 9. do 12. travnja, u konkurenciji je bilo osam predstava, a »Avanture maloga Juju« proglašena je najboljom predstavom u cjelini. Ivana Đula i Milica Sinkauz su dobile nagradu za najbolju adaptaciju teksta u toj predstavi a Mario Jakšić za ulogu maloga Juju kao najbolju ulogu festivala. Alena Pavlović nagrađena je za scenografiju, lutke, objekte i kostime u obje predstave, a Tamara Kučinović za tekst i režiju »Zamrznutih pjesama«.


»Ove predstave imaju posebno mjesto u repertoaru GKL Rijeka, ističu se svojom kvalitetom, a na zanimljiv način govore o važnim stvarima o kojima treba razgovarati s djecom«, istaknula je ravnateljica kazališta Magdalena Lupi Alvir.




Ovom prigodom predstavljena je povelja za životno djelo »Zvonko Festini« za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog luktarstva glumcu-lutkaru riječkoga GKL Zlatku Viciću. Kako je navedeno u obrazloženju, Zlatko Vicić je višestruko nagrađivani glumac-lutkar GKL Rijeka u kojem umjetnički djeluje već 26 godina. On je iskonski umjetnik koji sebe nikad ne stavlja ispred kolektiva i kojemu je publika uvijek na prvom mjestu, istaknuto je.


Ravnateljica Lupi Alvir ustvrdila je da je Vicić godinama nositelj repertoara GKL Rijeka, da voli svoj posao a lutkarstvom se bavi iz duše te to publika prepoznaje. Vicić je kazao da će, ako je već sad dobio nagradu za životno djelo, sljedeća, za 10 ili 15 godina, biti »za neživotno«, aludirajući na neživu osobinu lutaka dok ih ne ožive glumci.


GKL Rijeka najavilo je niz gostovanja na festivalima do lipnja s predstavama »Avanture maloga Juju«, »Zamrznute pjesme« i »Vanda Lavanda« u Zagrebu, Osijeku, Šibeniku te u BiH (Sarajevo), Srbiji (Kragujevac) i Turskoj (Ankara).