Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.
Izložba

"Dijalog na kvadrat" u galeriji Klović: Radovi koje povezuje kolorizam

S otvorenja izložbe u »Kloviću«/ Snimio M. ANIČIĆ
S otvorenja izložbe u »Kloviću«/ Snimio M. ANIČIĆ
Autor:
Objavljeno: 30. lipanj 2016. u 11:03 2016-06-30T11:03:28+02:00

Zajedno se predstavljaju dva riječka i dva slovenska umjetnika: Bruno Paladin i Goran Štimac te Klemen Brun i Etko Tutta kao njihovi gosti.»Dijalog na kvadrat« novi je projekt HDLU-a Rijeka

U Galeriji Juraj Klović otvorena je izložba »Dijalog na kvadrat« na kojoj se zajedno predstavljaju dva riječka i dva slovenska umjetnika: Bruno Paladin i Goran Štimac te Klemen Brun i Etko Tutta kao njihovi gosti. »Dijalog na kvadrat« novi je projekt HDLU-a Rijeka koji se nastavlja na višegodišnji ciklus izložbi »Dijalog« u okviru kojeg je jedan član HDLUR-a izlagao s gostom po vlastitom izboru s kojim se njegov rad nadopunjavao ili suprotstavljao. U »Dijalogu na kvadrat« zadržan je sličan koncept, samo se broj autora udvostručio.

Četvoricu autora povezuje dugogodišnja suradnja vezana za projekte mnogobrojnih simpozija MMM ART-a u Medani (Slovenija), na kojima su tijekom 19 godina sudjelovali mnogi hrvatski umjetnici. Bliska suradnja ostvarena je i kroz druge likovne susrete u Sloveniji, Hrvatskoj, Italiji, Španjolskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj i Kini. Na izložbi sva četiri autora predstavljaju slikarske i keramičke radove, a kolorizam je njihova najuočljivija poveznica. Klemen Brun izlaže platna velikih formata s crtački stiliziranim aktovima i jako naglašenim kontrastima boja.

Velikim formatima predstavlja se i Etko Tutta. U središtu njegovih radova, dominantno crvene boje, stoji razigrana kompozicija sastavljana od puno manjih geometrijskih ploha koje se uz rubove platna pojavljuju u uvećanoj dimenziji. Goran Štimac izlaže prepoznatljiv kolorističan razigran crtež u boji, a Bruno Paladin crteže na drvenom reljefu kojima najavljuje novi ciklus radova. Osim slika, na izložbi su autori prezentirali i oslikane keramičke botelje za čuvanje vrhunskih vina, nastale na međunarodnim likovnim kolonijama »Simpozium Ceramicum« i »Tramontana Art simpozium«. Izložba će biti otvorena do 12. srpnja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.