Soul Makossa

Afrička džez legenda Manu Dibango prva žrtva Covida-19 među slavnima

Hina

Foto: facebook.com/ManuDibangoOfficie

Foto: facebook.com/ManuDibangoOfficie



Manu Dibango, saksofonist iz Kameruna i legenda afrodžeza, umro je u dobi od 86 godina od posljedica bolesti Covid-19, objavi je u utorak član njegova menedžerskog tima.


Autor jednog od najvećih hitova  snimljenog 1972. “Soul Makossa”, prva je svjetska zvijezda podlegla koronavirusu.


“Umro je rano ujutro u bolnici u pariškoj regijI”, rekao je menadžer Thierry Durepaire, javlja agencija AFP.




Rođen u Kamerunu, Dibango  je u Francusku stigao ranih 50-ih godina kako bi studirao džez i saksofon u gradu Reimsku gdje je počeo svirati u noćni klubovima, stoji u njegovoj biografiji. 


“Pogreb će zbog pandemije biti u vrlo uskom krugu obitelji, a komemoracija će se održati čim to bude moguće”, stoji na računu Facebbooka te džez zvijezde.


“Saks je seksi. Sviram i druge instrumnete, no bolje se izražavam saksofonom”, rekao je lani u intervjuu za program Basique Dibango koji također svira klavir, orgulje i vibrafon.


“Soul Makossa”, skladba kojom se proslavio, imala je neobičan put. Bila je snimljena na B strani ploče od 45 okretaja jer je  A strana bila rezervirana za himnu nogometnoj momčadi Kameruna u prigodi Afričkog kupa nacija.


Dibangovu skladbu otkrili su njujorški DJ-i i ona je osvojila svijet u tisuću verzija.


Manu Dibango optužio je producente Michaela Jacksona za plagiranje jer je u hitu “Wanna Be Startin’ Somethin’  korišten ritam iz “Mamase, mamasa, makossa”, no spor je riješen na sudu  financijskom nagodbom.