Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. veljače 2020.
Komentar Denisa Romca

kolumna Raspodjela krivnje

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 24. svibanj 2018. u 12:43 2018-05-24T12:43:04+02:00

Mostovci su, dakle, znali tko je pisao lex Agrokor, ali su o tome odlučili šutjeti. Šutjeli su tada, kao što su šutjeli i onda kada su počeli curiti podaci o tome kako je lex Agrokor, u procesu njegove primjene, savjetnicima donio bogatstvo. Premda su znali kako je riječ o istim onim ljudima koji su sudjelovali u pisanju kontroverznog zakona, odlučili su to zatajiti javnosti, nadajući se da taj podatak nikad neće izaći na vidjelo

Nije dugo premijer Andrej Plenković ustrajao na tiradi o svojoj čestitosti, poštenju i nekorumpiranosti, na kojima je, kako je uvjeravao još prije nekoliko dana, bazirao cijelu svoju karijeru.

Premda vidno uznemiren, tvrdio je tada Plenković da mirno spava i da je »miran da ne može biti mirniji«. A sada je odjednom okrenuo ploču. Poručujući Boži Petrovu da se »dobro prisjeti svega« i »neka govori o onome koga je on zvao«, Plenković se odjednom ponovno pojavljuje u ulozi prokazivača svojih suučesnika u Mostu.

Optužujući Most, Plenković kao da priznaje da je svjestan da je kriv, ali teret krivnje želi raspodijeliti i na druge, koji su, kako pokušava uvjeriti, krivi barem podjednako, ako ne i više od njega.

Premda Nikola Grmoja poručuje kako je sve to Plenkovićev spin, jasno je da je Most napravio stratešku pogrešku u ovom slučaju, zbog čega se vlastitom krivnjom našao u defenzivi.

Most je, naime, doista svjedočio Plenkovićevoj inauguraciji odvjetnika Šavorića, a o tome je šutio. Plenković je Šavorića predstavio u Banskim dvorima u veljači, a Mostove ministre potjerao je iz svoje vlade tek u travnju.   Mostovci su, dakle, znali tko je pisao lex Agrokor, ali su o tome odlučili šutjeti.

Šutjeli su tada, kao što su šutjeli i onda kada su počeli curiti podaci o tome kako je lex Agrokor, u procesu njegove primjene, savjetnicima donio bogatstvo. Premda su znali kako je riječ o istim onim ljudima koji su sudjelovali u pisanju kontroverznog zakona, odlučili su to zatajiti javnosti, nadajući se da taj podatak nikad neće izaći na vidjelo.

Nakon što je šutio dulje od godinu dana, Petrov se o skupini Borg oglasio tek kad je izbila afera Hotmail, iako je Mostova Sanja Mišević iz Ministarstva pravosuđa kontinuirano primala prepisku skupine Borg. Dakle, Petrov je progovorio tek kada je na taj korak bio prisiljen. Most je očito donio pogrešnu procjenu, zbog čega sada trpi ozbiljnu političku štetu.  

No ovdje nam je zanimljiviji Plenkovićev refleks. Stjeran u kut, premijer nas sada odjednom pokušava uvjeriti da on i HDZ ništa nisu radili sami, jer je i Most sve znao. Jasno je da pokušava promijeniti fokus i usmjeriti pozornost na ponašanje Mosta, nadajući se da će tako olakšati poziciju sebi i HDZ-u. Na šutnju Mosta ukazuje i SDP-ovac Peđa Grbin, koji je jučer pozvao Božu Petrova da se izjasni o razlozima svoje šutnje u aferi Agrokor, iako je pritom dodao kako je Plenković zadnji koji bi bilo kome trebao postavljati bilo kakva pitanja.

Ako se i dogodilo nešto pogrešno, dakle, Plenković uvjerava da on nije jedini grešnik. Naravno, u ovom slučaju nije bitno samo to tko je koga predložio, nego tko je kome pritom omogućio da se obogati, no inače temeljiti premijer ovaj put neće ulaziti u to pitanje.

Od teze prema kojoj, kako je to još prije nekoliko dana ultimativno tvrdio, »ne dolazi u obzir da on osobno, a još manje Vlada ili HDZ, trpi politički štetu ili odgovara zbog ove situacije«, jer, kako je govorio, ova afera s njim »nema nikakve veze«, sada je došao do teze kako nije, eto, samo on kriv.

Jer je kriv i Most. Iako tako samo potvrđuje vlastitu odgovornost, to je u ovom trenutku manji problem. Premda priznaje da je kompromitiran, uvjerava da ni drugi nisu bolji. Ali teško da će mu to pomoći.   

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.