Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
26. siječnja 2020.
Piše Denis Romac

DENIS ROMAC Ova komična ekipa nije sposobna kupiti avione

Foto Pixsell
Foto Pixsell
Autor:
Objavljeno: 15. siječanj 2019. u 18:23 2019-01-15T18:23:13+01:00

I nemojmo se zavaravati, takav porazan zaključak ne odnosi se samo na aktualnu HDZ-ovu garnituru, nego i na prijašnje, SDP-ove. O tome, recimo, dovoljno svjedoči tragično loše obavljen posao remonta sadašnjih MiG-ova u Ukrajini, koji je vodila SDP-ova vlada

Vlada Andreja Plenkovića poništila je svoju odluku o nabavi vojnih zrakoplova iz Izraela i krenula u novi postupak nabave borbenih zrakoplova. Novi će postupak, kako uvjerava komični ministar obrane Damir Krstičević, »biti najbolji«, jer će u njega krenuti »sa svim ovim iskustvom i dodatnim znanjem« iz neuspjelog natječaja.

Dok Plenković naglašava kako je upravo obavijest Izraela da nije u stanju realizirati preuzetu obavezu bila ključna za poništenje posla, čime se potpuno amnestira hrvatska strana i sva krivnja svaljuje na Izrael, Krstičević uvjerava da je u propalom poslu sve odrađeno kako treba. Tvrdi tako da je proces vođen »iznimno profesionalno i otvoreno«, a oni koji su ga vodili pokazali su »visoku razinu odgovornosti«, jer su u postupku »postavljena sva potrebna pitanja« i dobivena »sva potrebna jamstva«. Krstičevićeva izjava da je SAD »strateški partner« Hrvatske na području obrane i da je američka strana davala »punu potporu hrvatskoj akviziciji izraelskih zrakoplova F-16« potvrđuje da ministar i dalje nema pojma što ga je snašlo.

Krstičević ne shvaća u čemu je pogriješio. A ako ne shvaća što je ovaj put napravio pogrešno, kako će to sljedeći put ispraviti? Bez takvog postupka, naime, bez ozbiljne ekspertize i jasnog uočavanja problema, uzaludno je očekivati da će se sljedeći natječaj okončati drukčije od onoga koji je zaključen fijaskom i međunarodnom blamažom.

Drugim riječima, način na koji je vođen natječaj i ono što Krstičević i Plenković govore o tom neuspjehu, nameću zaključak: aktualna administracija nije kadra uspješno i transparentno provesti tako kompleksan postupak. I ne treba se tome previše čuditi.

Hrvatska koja je bila jako uspješna kada je avione i oružje trebalo kupovati na crnom tržištu i u vrijeme embarga prošvercati u zemlju, ne snalazi se u novim uvjetima u kojima se zahtijeva transparentnost, poštovanje procedure i stručnost. Jer provesti jedan ovakav međunarodni natječaj u složenom međunarodnom okružju, u vrijeme tektonskih geopolitičkih promjena, iznimno je zahtjevan posao koji podrazumijeva vrhunsku stručnost, i to ne samo u obrambenom resoru, nego i u diplomatskom, financijskom, političkom...

A sudeći prema ishodu prošlog natječaja i činjenici da je hrvatska strana u ovom poslu pokazala potpunu izgubljenost i neshvaćanje kako se vode i realiziraju takvi poslovi, bojimo se da je aktualna administracija potkapacitirana na svim spomenutim područjima.

I nemojmo se zavaravati, takav porazan zaključak ne odnosi se samo na aktualnu HDZ-ovu garnituru, nego i na prijašnje, SDP-ove. O tome, recimo, dovoljno svjedoči tragično loše obavljen posao remonta sadašnjih MiG-ova u Ukrajini, koji je vodila SDP-ova vlada. Taj posao ne predstavlja opravdanje za aktualan neuspjeh, ali ukazuje na problem da ni prošla garnitura u obrambenom resoru nije bila dorasla svom poslu.

Pitanje je koliko je ovdje uopće riječ o različitim garniturama, s obzirom na to da je riječ o ljudima koji dolaze iz istog ili vrlo sličnog miljea, sa sličnim mentalnim sklopom, vrlinama i ograničenjima. Zanimljivo je da je bivši vojnik i sada na čelu obrambenog resora, kao što je bio i u SDP-ovoj administraciji, čime se potvrdilo da to svakako treba izbjegavati, iako je teško povjerovati da će Hrvatska i iz toga izvući pouku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu