Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Komentar Denisa Romca

kolumna Crna nedjelja za europsku ljevicu

Najjača stranka nedjeljnih izbora u Italiji je antisemitski M5S na čelu kojeg je Luigi Di Maio / Foto REUTERS
Najjača stranka nedjeljnih izbora u Italiji je antisemitski M5S na čelu kojeg je Luigi Di Maio / Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 6. ožujak 2018. u 18:10 2018-03-06T18:10:09+01:00

Berlusconi je svakako gubitnik nedjeljnih izbora, jer bivši premijer i osuđeni porezni utajivač nije shvatio što znači upustiti se u zahtjevnu utrku s 81 godinom, dok Luigi Di Maio iz Pokreta pet zvijezda ima 31 godinu. No apsolutno najveći gubitnik nedjeljnih izbora je Matteo Renzi, koji je svojom arogancijom rastjerao birače ljevice

Kriza socijaldemokracije u Europi nakon nedjeljnih izbora u Italiji i objave rezultata izjašnjavanja članstva njemačkog SPD-a o velikoj koaliciji dobiva još katastrofalnije razmjere.

Italija je bila jedna od posljednjih važnijih europskih zemalja u kojima je na vlasti bila ljevica. Dok je lijevi blok na izborima 2013. ostvario pobjedu, doduše tijesnu, ali ipak pobjedu, a na izborima za Europski parlament 2014. talijanska Demokratska stranka trijumfirala je s nevjerojatnih 41 posto glasova, u nedjelju je talijanski lijevi centar doživio povijesni poraz.

Nema sumnje da su i neispunjena obećanja lijevog centra u prošlom mandatu otvorila put trijumfu Pokreta pet zvijezda komičara Beppea Grilla, koji je 2013. osvojio 16 posto protestnih glasova, a sada ih je udvostručio. Drugi pobjednik je Matteo Salvini sa svojom Ligom, nekadašnjom autonomaškom Sjevernom ligom, koja je u međuvremenu postala fašistoidna nacionalistička stranka orbanovskog tipa.

Berlusconi je svakako gubitnik nedjeljnih izbora, jer bivši premijer i osuđeni porezni utajivač nije shvatio što znači upustiti se u zahtjevnu utrku s 81 godinom, dok Luigi Di Maio iz Pokreta pet zvijezda ima 31 godinu. No apsolutno najveći gubitnik nedjeljnih izbora je Matteo Renzi, koji je svojom arogancijom rastjerao birače ljevice.

Demokratska stranka dočekala je izbore bitno oslabljena i razjedinjena. Nezadovoljni previše »desnom« Renzijevom politikom, stranku je koncem prošle godine napustilo lijevo krilo, koje je osnovalo novu stranku Slobodni i jednaki, što je dodatno razmrvilo lijevu opciju i otvorilo prostor populistima i rasističkoj desnici.

Odluka njemačkog SPD-a o još jednom političkom braku s kancelarkom Merkel imat će još dalekosežnije posljedice za europsku ljevicu, s obzirom na to da je njemački SPD jedna od najvažnijih socijaldemokratskih stranaka u Europi. Još početkom prošlog desetljeća njemački su socijaldemokrati bili moćna stranka koja je u koaliciji sa zelenom strankom vladala zemljom. Danas je potpora toj stranci ispod 20 posto, a njezini su čelnici svjesni da na dulji rok moraju birati između opozicije ili juniorskog partnerstva s konzervativcima u vladi.

I SPD je na prošlim izborima doživio povijesni poraz. Moglo bi se reći da je SPD žrtva uspjeha posljednjeg socijaldemokratskog premijera Gerharda Schrödera i njegovih reformi, koje su u ključnom trenutku uoči izbijanja financijske krize otvorile put uzletu njemačkog gospodarstva, ali su dugoročno naškodile socijaldemokratskoj stranci. Schröderove reforme je dio stranačkog članstva, potpuno opravdano, doživio kao izdaju socijaldemokracije.

Njemački socijaldemokrati odonda su se već dvaput upustili u koaliranje s konzervativcima, uvijek kao mlađi partner, i uvijek su izvlačili deblji kraj. I sada su se na takav suicidalan korak odlučili i po treći put. Riječ je, paradoksalno, o odluci koja ponajprije zadovoljava interese drugih aktera – kancelarke Merkel, EU-a, Macronove Francuske... – a ne interesa samog SPD-a. Ponovni ulazak u veliku koaliciju, naime, onemogućava oporavak SPD-a. Jasno je, naime, da će u političkom savezu s konzervativcima, svojim političkim suparnicima, socijaldemokratima biti nemoguće ponovno izgraditi socijaldemokratski identitet. Dosadašnja suradnja socijaldemokrata i konzervativaca u nekoliko izbornih ciklusa dovela je do potpunog poništenja razlika između tih dviju političkih opcija, što je onda otvorilo vrata usponu ekstremista.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.