Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. studenoga 2019.
Trafika Predraga Lucića

Treba li spaliti "Gotovinu"?

Gotovina - mit ili stvarnost / Arhiv NL
Gotovina - mit ili stvarnost / Arhiv NL
Autor:
Objavljeno: 10. travanj 2011. u 8:00 2011-04-10T08:00:00+02:00

Zgroženi zdrug od 22 »istinska intelektualca« izrazio je svoje zgražanje što se na plakatu kojim »poštovana i cijenjena ustanova« obavještava čitatelje o »značajnim prinovama u 2011.« pojavila knjiga »Gotovina – mit i stvarnost«. 

U Hrvatskom slovu je – kako i priliči takvom »tjedniku za kulturu« – objavljeno otvoreno pismo »poštovanim odgovornim osobama« u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici koje zaslužuje počasno mjesto u historiji protupismenosti u Hrvata.

Zagovornici uklanjanja jedne knjige iz ustanove osnovane da bi čuvala sve što se u ovoj zemlji ikada objavilo, sami sebe predstavljaju »kao hrvatske državljane, a ne kao uspavane građane« 

Tim se pismom, među čijim potpisnicima ima i biskupa i generala, i viktimologa i osumnjičenika za ratne zločine, i filozofa i terorista s međunarodnom reputacijom, i književnika i propalih predsjedničkih kandidata, i zvonimirtrusića i zvonimiršeparovića, i josipjurčevića i josipkokića, i željkosačića i željkoglasnovića, apelira na »zdravi razum i intelektualnu čast« nadležnih u središnjoj hrvatskoj knjižnici i od njih se zahtijeva da iz svoga fundusa uklone jednu knjigu, uz prethodnu javnu ispriku zbog toga što su uopće dopustili da ona dospije na police hrama nacionalne pismenosti. 

Zagovornici uklanjanja jedne knjige iz ustanove osnovane da bi čuvala sve što se u ovoj zemlji ikada objavilo, sami sebe predstavljaju »kao hrvatske državljane, a ne kao uspavane građane« i potom se pozivaju na Leibnitzovu tezu da je »svaki državljanin slobodarske države istodobno i vojnik koji će čuvati i brinuti se o vrijednostima koji su u temelju njezinu«. I onda ta Leibnitz-brigada palamudi o opravdanim prosvjedima branitelja, ribara, brodograditelja, radnica Kamenskog i »istinskih intelektualaca«, pa onda mrsomudi kako »iznimno poštuje i cijeni rad i poslanje NSK«, e da bi napokon prešla na stvar i izrazila svoje zgražanje što se na plakatu kojim »poštovana i cijenjena ustanova« obavještava čitatelje o »značajnim prinovama u 2011.« pojavila knjiga »Gotovina – mit i stvarnost«. 

Taj zgroženi zdrug od 22 »istinska intelektualca« je tako intelektualno kapacitiran da nije u stanju točno navesti ni naslov knjige za čije se uklanjanje zalaže (a koja se zove »Gotovina – stvarnost i mit«) niti pravo ime barem jednog od trojice njezinih autora (naveden je samo »Ivan Đikić« koji se inače zove Ivica, pa je tako i potpisan u knjizi, ignorirani su Davor Krile i Boris Pavelić, e da bi bio prozvan samo jedan od četvorice urednika, i to baš Slavko Goldstein).

Taj zgroženi zdrug od 22 »istinska intelektualca« je tako intelektualno kapacitiran da nije u stanju točno navesti ni naslov knjige za čije se uklanjanje zalaže 

No, zato se suvereno razmeće ocjenama da se radi o »lažnoj biografiji hrvatskog generala Ante Gotovine« koja »drastično vrijeđa dostojanstvo i ljudska prava bilo osobna bilo narodna«. Stoga ta 22 združena intelekta upozoravaju odgovorne u NSK da su zanemarili svoju dužnost sprječavanja širenja takvih »knjiga ili drugih materijala« i da su »prekoračili granicu«, te ih pozivaju da se javno ispričaju i Anti Gotovini čiju su »osobnu, vojničku i nacionalnu čast« povrijedili, i njegovoj obitelji, »ponajprije supruzi Dunji«. I da, nakon što »uvide pogrješku«, povuku tu knjigu iz svoje »vrijedne zbirke o Domovinskom ratu«, budući da joj »tamo sigurno nije mjesto«. 

Ispod pozdravnog pokliča »za istinu i moralnu obnovu« nižu se potpisi Mile Bogovića, Jure Vujića, Zvonka Bušića, Ante Matića... uz poziv »Tko se želi pridružiti otvorenom pismu neka se javi.« Neka se javi kome ili čemu? Možda upravi NSK, koja bi ovu nepismenu tjeralicu s imenima svih potpisnika trebala brižno čuvati u spomen-sobi librocidu u Hrvata.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.