Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1n
Sutra: 5° 5° 1n
20. siječnja 2020.
Putevi i stranputice

kolumna ZLATKO CRNČEC Zašto je Orban dobar, a Vučić nije?

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 25. kolovoz 2018. u 17:31 2018-08-25T17:31:56+02:00

Orban brani mađarske interese, što mu je uostalom i glavni posao. Baš kao što bi našim  političarima glavna stvar trebala biti braniti hrvatske interese. A ne govoriti da su Hrvatska i Mađarska dvije prijateljske zemlje koje nemaju otvorenih pitanja osim Ine. Pitanja koje je teško možda i milijardu eura

Samo koji dan prije nego je Mađarska odbila postupiti po europskom uhidbenom nalogu i Hrvatskoj izručili šefa MOL-a Zsolta Hernadija, hrvatski premijer Andrej Plenković se tijekom svog godišnjeg odmora susreo s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

U prilično nepristojnim obrazloženju mađarski je sud ustvrdio da Hernadi u Hrvatskoj ne bi imao nepristrano suđenje u procesu u kojem ga se tereti da je tadašnjem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu dao mito od deset milijuna eura.

Mađarski se sud poziva i na već poznatu odluku hrvatskog Ustavnog suda kojom su na ponovno suđenje vraćene već pravomoćne presude Sanaderu i Hernadiju.

Ali i na odluku protiv Hrvatske na arbitraži u Ženevi kojom prilikom je navodno i arbitar kojeg je predložila Hrvatska glasao u korist MOL-a. Sve je to mađarski sud s visoka nabio na nos Hrvatskoj koja se usudila dovesti u pitanje način na koji se MOL dočepao Ine i još o tome donijeti pravomoćnu sudsku presudu.

Tako da nikada nećemo doznati što je pisalo na onom papiriću koji su si Hernadi i Sanader dodavali u jednom zagrebačkom restoranu.

Dakle, kako god bilo, Hrvatska je u sporu s Mađarskom u vezi možda i milijarde eura vrijedne tvrtke za koju je hrvatski sud ustvrdio da ju je mađarska tvrtka sa snažnim vezama sa svojom vladom dobila podmitivši jednog hrvatskog premijera. A drugi hrvatski premijer sada tijekom svog godišnjeg odmora, i to nakon izuzetno teške političke sezone, nalazi vremena za neformalni razgovor s mađarskim kolegom. I onda se još dogodi da mađarska strana, očito bez dogovora s hrvatskom, objelodani tu informaciju.

U veljači u ove godine u Zagrebu se u službenom posjetu ukazao srpski premijer Aleksandar Vučić. A Plenković je za njega nevoljko odvojio kakvih sat vremena, a nije se, opravdavši se pripremama za EU summit, pojavio ni na večeri koju je u čast visokog gosta priredila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Istina, nikome nije do kraja jasno zbog čega je Vučić uopće došao u Hrvatsku.

Kao što je istina da se tijekom njega katastrofalno ponašao vrijeđajući zemlju domaćina i ponižavajući političke predstavnike srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Njegovi nastupi na Kordunu i posebno govor na skupštini Srpskog nacionalnog vijeća bili su ispod svake razine koja se očekuje od šefa jedne države. Ali on osobno Hrvatskoj ni tada ni prije nije objektivno učinio neke velike štete.

Naravno, sudjelovao je u agresiji na Hrvatsku početkom devedesetih i održao onaj poznati govor u Glini. Ali, on je tada ipak bio tek jedan običan mali vojnik u službi Velike Srbije, projekta koji su vodili neki drugi ljudi. Ali on kao šef srpske države, kao ni jedna tvrtka povezana s njom, nije Hrvatskoj napravio nikakvu materijalnu štetu. Drugo su njegove izjave koje narušavaju međunacionalne odnose, ali konkretnih posljedica koje bi se mogle izmjeriti u milijunima eura nije bilo.

Plenkovićev je hladan doček Vučića bio u moguće u većoj mjeri uzrokovan načinom na koji je predsjednica organizirala taj posjet nego nekim njegovim samim lošim odnosom prema srpskom predsjedniku. Ali ostao je dojam da ima puno blaže kriterije prema mađarskom kolegi. A tvrda hrvatska desnica tu je još puno gora. S jedne strane Vučić im je utjelovljenje projekta Velike Srbije, u čemu su dijelom i u pravu, ali im je s druge Orban pravi pravcati idol.

Mađarski premijer definitivno nije jednodimenzionalna politička pojava kakvom ga žele prikazati lijevi europski političari. Kada čovjek gleda tko ga sve i zbog čega napada, automatski postaje puno simpatičniji. Orban naprosto na prvo mjesto stavlja mađarske nacionalne i gospodarske interese. Pa je tako prisilio strane trgovačke lance da barem 50 posto proizvoda na policama mora biti  proizvedeno u Mađarskoj.

Nagazio je i banke koje su, kao i u Hrvatskoj, u stranom vlasništvu. Dakle, brani mađarske interese, što mu je uostalom i glavni posao. Baš kao što bi hrvatskim političarima glavna stvar trebala biti braniti hrvatske interese. A ne u sporu hrvatske i mađarske vlade oko izbjeglica stati na stranu ove druge. Ili reći da je mađarsko blokiranje ulaska Hrvatske u OECD tek puko branjenje njihovih interesa. Ili govoriti da su Hrvatska i Mađarska dvije prijateljske zemlje koje nemaju otvorenih pitanja osim Ine. Pitanja koje je teško možda i milijardu eura.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.