Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Putevi i stranputice

kolumna ZLATKO CRNČEC: SDP gubi izbore s Bernardićem ili bez njega

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 10. rujan 2018. u 20:58 2018-09-10T20:58:58+02:00

SDP je stranka koja više sliči na NGO, na nevladinu udrugu koja se bavi apstrakcijama poput nekakvoga puzajućeg fašizma, dok su im pred nosom konkretni problemi čije bi samo puko prepoznavanje značajno podiglo šanse stranke na svim izborima. Ali to nećemo dočekati, bio predsjednik stranke Bernardić, Zlatko Komadina ili netko treći

SDP-ovci i njihovi birači ne bi trebali gajiti neki preveliki optimizam zbog činjenice da se možda nazire svjetlo na kraju tunela zvano pokušaj smjene Davora Bernardića.

Naime, čak i da se SDP-ovi rogovi u vreći kojim čudom i slože, i to nikako ne znači da bi imali bilo kakve šanse na sljedećim izborima. Problem dijela SDP-a s aktualnim predsjednikom stranke nije oko politika, već oko same njegove osobnosti i načina na koji vodi stranku.

Nema ama baš nikakve razlike oko svjetonazorskih, političkih, gospodarskih, socijalnih ili bilo kojih drugih pitanja između Bernardića i recimo Siniše Hajdaša Dončića koji je jedan od njegovih najtvrđih protivnika. Nema ništa čudno u tome da u nekoj stranci postoje duboke podjele.

Na primjer, britanski laburisti jednako su tako duboko podijeljeni kao i hrvatski socijaldemokrati, ali tamo postoji jasna razdjelnica.

Jeremy Corbyn je za veće poreze i redistribuciju nacionalnog bogatstva, dok su njegovi protivnici mišljenja da treba nastaviti protržišni smjer novih laburista.

U SDP-u nikakva takva podjela ne postoji. Sve se svodilo na to treba li Bernardić otići, a u sljedećim će se mjesecima bitka voditi oko toga tko bi ga trebao naslijediti.

Nema nikakvih razmimoilaženja oko toga kako riješiti brodogradnju ili treba li povećati poreze. Ili treba li, ili ne dodatno mijenjati Zakon o radu čime bi stranka dala jasan signal kakvu će politiku voditi u sljedećem razdoblju.

Posebno u svjetlu činjenice da je baš SDP-ova vlada Zorana Milanovića prije nekoliko godina mijenjala ovaj Zakon tako da se išlo na ruku poslodavcima.

Ni prije, ni nakon toga nikakve rasprave u SDP-u oko toga nije bilo. Jer SDP i njegovo vodstvo, blago rečeno, previše i ne zanimaju oni koji žive od svog rada.  

Osim toga, tko god na kraju bude vodio SDP nema nikakve naznake da bi on napravio išta u smjeru da stranku konačno riješi dva utega koji je uvijek skupo koštaju na svakim izborima – nekritičko slavljenje Titove verzije antifašizma, te stavljanje naglaska na sve vrste manjina uz ponekad i preočiti prezir prema većini.

Pritom ovdje kada kažemo manjina i većina ne mislimo na etnicitete, već na nešto drugo. Nešto SDP-ovi čelnici ne mogu i ne žele razumjeti ima već 28 godina.

SDP je stranka koja više sliči na NGO, na nevladinu udrugu koja se bavi apstrakcijama poput nekakvoga puzajućeg fašizma, dok su im pred nosom konkretni problemi čije bi samo puko prepoznavanje značajno podiglo šanse stranke na svim izborima. Ali to nećemo dočekati, bio predsjednik stranke Bernardić, Zlatko Komadina ili netko treći.

Koliko je SDP konfuzan pokazuje i to da je Bernardić ove godine bio na bizarnom skupu u Kumrovcu.  A jedan od njegovih najvećih protivnika nedavno je kao dokaz fašizacije naveo postrojavanje šačice marginalaca u nekoj slovenskoj zabiti.

I pritom hvalio predsjednika Francuske kao nositelja građanske opcije, iako dotični baš ovih dana taraca sva postignuća sindikalne borbe u zadnjih 150 godina pretvarajući Francusku u Hong Kong.

Za SDP-ovce je izbor između Bernardića i nekog mogućeg nasljednika tek izbor između katastrofalnog i relativno pristojnog poraza na sljedećim izborima. To je jedino o čemu se ovih dana stvarno odlučuje u SDP-u. Sve drugo je teatar.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.