Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. siječnja 2020.
Putevi i stranputice

kolumna ZLATKO CRNČEC Nepredvidivi europski izbori

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 17. siječanj 2019. u 15:40 2019-01-17T15:40:03+01:00

HDZ bi mogao osvojiti pet, moguće i šest eurozastupničkih mandata. Što znači da će se za ostatak od šest ili za njih najboljem slučaju sedam boriti više od desetak političkih opcija koje imaju sasvim legitimnu ambiciju da neki od njihovih članova zasjedne u fotelju europarlamentarca

Među onima koji konkuriraju za prelazak izbornog praga na euroizborima nalazi se desetak političkih opcija. Sudeći barem po aktualnim istraživanjima javnog mnijenja, HDZ bi mogao sigurno osvojiti barem pet, moguće i šest eurozastupničkih mandata. Što znači da će se za ostatak od šest ili u za njih najboljem slučaju sedam boriti više od desetak političkih opcija koje imaju sasvim legitimnu ambiciju da neki od njihovih članova zasjedne u fotelju europarlamentarca. Tako da će borba biti nesmiljena, posebno na lijevo liberalnoj strani političkog spektra odakle dolazi najveći broj interesenata za europske mandate.

S desna dolaze samo Neovisni za Hrvatsku koji su jedina opcija desno od HDZ-a koja se ima pravo nadati prelasku izbornog praga od pet posto. Stranka koju vode Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih mogla bi pokupiti dobar dio birača desnice nezadovoljnih centrističkom politikom aktualne HDZ-ove Vlade pod vodstvom Andreja Plenkovića.

Osim toga, dodatni poticaj uzletu Neovisnih mogla bi biti situacija nastala nakon što je predsjednica Republike poklekla pod pritiskom vodstva HDZ-a i odlučila se riješiti svog savjetnika za unutarnju politiku Mate Radeljića. S druge strane nedostatak javnog djelovanja mogao bi otežati izborne izglede NzH-a.

Situacija će biti puno puno zanimljivija u političkom centru. Na taj prostor, iako će imati birača i na desnom centru, cilja MOST koji bi – barem tako kažu istraživanja javnog mnijenja gdje redovito dobiva više od sedam posto – sigurno trebao osvojiti jedan europski mandat. Tu je i Živi zid koji bi, ako ih baš krene karta, mogli jurišati čak i na dva euro mandata.

Liberalne će opcije imati velikih problema na euroizborima. Naime, iako je u velikim problemima SDP bi – naravno ako se ne uspije raspasti prije svibnja – ipak mogao računati da će osvojiti jedno, moguće i dva zastupnička mjesta u Europskom parlamentu. Za ostatak će se boriti Amsterdamska koalicija, zatim savez HNS-a, HSLS-a moguće i SDSS-a, te Start, nova politička stranka koju će uskoro lansirati nekadašnja predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković. Sve tri opcije imaju svoje adute.

Amsterdamska koalicija relativnu popularnost predsjednice GLAS-a Anka Mrak Taritaš, još uvijek postojeću infrastrukturu HSS-a, te istarsku bazu IDS-a. Što se tiče narodnjaka i HSLS-a, oni bi mogli računati na glasove iz sjeverozapadne Hrvatske, te na glasove pripadnika srpske nacionalne manjine ako uspiju u koaliciju dovesti i SDSS. A daleko najveći problem ove dvije opcije nakon naravno lošeg rejtinga mogao bi biti način na koji odlučiti tko će od ovih brojnih opcija imati pravo na prvo mjesto na zajedničkoj listi koje jedino jamči odlazak u Bruxelless i Strasbourg. Bit će svakako zanimljivo promatrati kako će se ovdje riješiti kadrovska kvadratura kruga koja bi trebala iznjedriti buduće liberalne europarlamentarce.

Start Dalije Orešković kao nova politička opcija neće imati ovakvih problema oko kadrologije, ali ostaje otvoreno kako će ona iskoristiti zamah koji postoji nakon što je ona obznanila da ulazi u ozbiljan politički angažman.

U lov na europske glasove svakako će krenuti i sveprisutni Milan Bandić koji može računati na glasove sa svih strana političkog spektra. Paralelno s brojnim prelascima u njegove klubove zastupnika u Hrvatskom saboru i zagrebačkoj Gradskoj skupštini Bandić marljivo radi i na osnivanju ogranaka svoje stranke na području cijele Hrvatske. Sve ga to čini legitimnim aspirantom za europsku fotelju.

U svemu ovome ima i jedna kvaka koja bi mogla pomrsiti račune HDZ-u. A ta se zove realni izborni prag. Naime, činjenica da je netko dobio više od pet posto glasova jamči mu samo da je upao u izračun, ali ne i da će iz njega izaći sa sigurnim mandatom.

Takve su se stvari već događale na domaćim izborima. Međutim, statistički se može dokazati da se realni prag smanjuje što je više lista prešlo nominalni koji iznosi pet posto. Tako da bi se lako moglo dogoditi ako baš sve ili ogromna većina gore spomenutih opcija dobije više od pet posto, da svaka ima pravo na zastupnika i da HDZ ostane bez jednog ili možda čak i dva mandata na koje sigurno računa. Zbog fragmentiranosti političke scene ishod predstojećih izbora za Europski parlament teško je predvidjeti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu