Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 26
Sutra: 11° 11° 26
28. siječnja 2020.
PUTEVI I STRANPUTICE

kolumna ZLATKO CRNČEC Neka si Hrvatski nogometni savez sam napravi stadion

Foto S. Drechsler
Foto S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 20. kolovoz 2018. u 22:43 2018-08-20T22:43:21+02:00

Nacionalni nogometni stadion bio bi potpuni promašaj iz više razloga. Kao prvo, uveo bi pravilo da reprezentacija sve utakmice igra na njemu, odnosno točnije rečeno u Zagebu. To bi samo pridonijelo dojmu koji ionako postoji u svim dijelovima Hrvatske, a posebno u Dalmaciji, da je Hrvatska previše centralizirana država i da se u Zagrebu živi dobro na račun ostalih dijelova zemlje. Osim toga, i drugi hrvatsko krajevi žele vidjeti reprezentaciju uživo, posebno sada nakon velikog uspjeha i osvojenog drugog mjesta na svjetskom prvenstvu u nogometu. Uostalom, opće je poznata činjenica da reprezentacija najbolju dobrodošlicu dobija kada igra u Osijeku. Pa stoga, ako bi se već i gradio takozvani nacionalni stadion, definitivno bi najbolja solucija bila da se on izgradi negdje u Slavoniji. Možda najbolje u samom Vukovaru. Time bi se donekle umanjila šteta koja bi nastala realizacijom ovog besmislenog projekta. Jer bi se na gradnji angažirali lokalni izvođači, raditi bi lokalni radnici, a dolazak gledatelja iz drugih dijelova Hrvatske podebljao bi proračune tamošnjih jedinica lokalne samouprave. Naravno, postoji milijun boljih načina kako pomoći posrnuloj Slavoniji od ulupavanja novaca u nekakav stadion. Ali ako bi se uopće gradio neka se onda gradi tamo.

Kada bi Hrvatska bila iole prosječna članica EU možda bi i bilo logike da recimo Grad Zagreb napravi novi nogometni stadion. Ali čak i tada bi se za taj nešto trebalo ishoditi odobrenje većine građana. Čak se ni gradski oci Münchena, metropole super bogate Bavarske, nisu usudili graditi Allianz arenu, a da to ideju nisu prvo istestirali na referendumu. Naravno, prije toga su našli i moćnog sponzora o čemu i govoriti ime samog stadiona. S druge strane postavlja se pitanje tko bi uopće igrao na plavom vulkanu. Ok, reprezentacija jedno pet šest puta godišnje kada bi on bio manje više pun. A u ostale bi dane zjapio prazan. Dolazilo bi kakvih desetak tisuća ljudi na Dinamove europske utakmice dok ovaj ne izleti iz tih natjecanja što se redovito događa u kasnu jesen. Na ostale Dinamove utakmice dolazi plus-minus nekoliko tisuća gledatelja.

Hrvatski je vrhunski sport, posebno kada se radi o onim loptačkim disciplinama, još uvijek debelo u komunizmu. Veliki se biznisi rade na državnoj ili na imovini lokalne samouprave. Zarade idu u privatne džepove, a troškovi cijelog tog pogona prebacuju se na porezne obveznike. Iako su svi zaposleni u ovoj zemlji već par desetljeća uglavnom na surovom tržištu, nogomet i ostali sportovi s loptom funkcioniraju skoro gotovo na isti način kao prije kakvih 30 ili 40 godina. Samo s tom malom razlikom da su zarade sada enormne pa su se na cijelu priču nakačili i ozbiljni kriminalni elementi.

Vrhunski sport treba ići na tržište. Ako netko u Hrvatskom nogometnom savezu misli da im je potrebno nešto što se zove nacionalni stadion neka si ga sami i naprave. Neka si HNS pronađe privatne financijere koji bi uložili u ovaj projekt. Novca u nogometnom savezu ima, blagajnu je solidno popunio i uspjeh na svjetskom prvenstvu. FIFA je iskeširala pristojnu sumu. A ako si HNS ne bi mogao pronaći privatnog investitora bio bi to najveći dokaz i najsnažnija potvrda besmislenosti cijelog projekta.
Kada je sport u pitanju, državni novac i onaj jedinica lokalne samouprave trebalo bi trošiti na financiranje masovnog sporta. Od osnovne preko srednje škole pa do fakulteta za mlade bi trebalo osigurati bavljenje sportom. Bezbrojni bi bili pozitivni učinci ovakvih mjera, od zdravstvenih do društvenih. A oni koji pokažu posebnu nadarenost za neki sport i dovoljno volje da se njime profesionalno bave neka sreću potraže kroz privatnu inicijativu. Ako takve ima. Društveni bi novac trebao biti uložen i u objekte koji bi za rekreaciju mogli posložiti i drugim starosnim skupinama. Taj bi se novac kasnije uštedio na manjim troškovima zdravstvenog sustava.

Ali na svu sreću čini se da je projekt nacionalni stadion još uvijek na jako dugom štapu. Naime, u razgovoru za jedne dnevne novine zagrebački je gradonačelnik Milan Bandić prvo nadugačko govorio o svim genijalnostima izgradnje novog stadiona u Zagrebu. Da bi onda na samom kraju – pomalo ne primjetno, ali zato znakovito – naglasio da ne bi bilo mudro ni politički ni gospodarski započeti izgradnju prije nego Zagreb realizira projekt kupnje 60 niskopodnih tramvaja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze