Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
Putevi i stranputice

kolumna ZLATKO CRNČEC HDZ pred velikom odlukom

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 21. siječanj 2019. u 15:37 2019-01-21T15:37:23+01:00

Ujesen prošle godine HDZ je odustao od prijevremenih izbora. Jasno je da nije lako donijeti takvu odluku iako većina pokazatelja pokazuje da bi na njima HDZ prošao bolje nego 2016. Ova Vlada ima čisti mandat još nešto manje od dvije godine i raspisivanjem izbora to bi se stavio na kocku. Ali još nešto govori u prilog tome da bi se HDZ-u isplatilo izlaziti na prijevremene parlamentarne izbore koji bi se održali istovremeno s europskima. Kao prvo to da je lijevo liberalni blok razjedinjen na najmanje tri dijela, a to ih u pravilu – pokazalo se to na izborima 2003. i 2007. – vodi u sigurni izborni poraz

U HDZ-u čini se ponovo ozbiljno razmatraju opcije prijevremenih parlamentarnih izbora. Prvi su put to na dnevnom redu imali ujesen prošle godine, ali su tada odustali. Razlozi da se uopće ozbiljno razmatrala ta opcija potpuno su isti kao i danas.

Najjača oporbena stranka, to je još uvijek SDP, u velikim je problemima. Na korak su do toga da Davor Bernardić izgubi status neformalnog vođe oporbe i da ta titula pripadne Ivanu Viliboru Sinčiću. Po rejtingu su daleko iza HDZ-a s tendencijom da se ta razlika još dodatno poveća.

Kao novi oporbeni blok svoju kandidaturu ozbiljno ističe i Amsterdamska koalicija. U nedavnom istraživanju javnog mnijenja, koje su istina sami naručili, ispada da bi u nekoj varijanti bili na preko 12 posto i da bi bili druga lista po snazi, odmah iza HDZ-a.

Istraživanje pokazuje da je Anka Mrak Taritaš osobno puno popularnija od samog GLAS-a, te da ova stranka lošije prolazi u istraživanjima javnog mnijenja jer birači uopće ne znaju da je ona na njenom čelu. Tako da, iako se dio rezultata ovog istraživanja čini malo čudan, Amsterdamci bi mogli proći sasvim solidno na europskim i bilo kojim drugim izborima.

A kako će proći treći mogući čimbenik iz lijevo liberalnog spektra, Start Dalije Orešković tek ostaje za vidjeti. Sve ovisi o tome hoće li ona uspjeti iskoristiti zamah koji je dobila samom najavom svog ulaska u ozbiljnu politiku.

Ujesen prošle godine HDZ je odustao od prijevremenih izbora. Jasno je da nije lako donijeti takvu odluku iako većina pokazatelja pokazuje da bi na njima HDZ prošao bolje nego 2016. Ova Vlada ima čisti mandat još nešto manje od dvije godine i raspisivanjem izbora to bi se stavio na kocku.

Ali još nešto govori u prilog tome da bi se HDZ-u isplatilo izlaziti na prijevremene parlamentarne izbore koji bi se održali istovremeno s europskima. Kao prvo to da je lijevo liberalni blok razjedinjen na najmanje tri dijela, a to ih u pravilu – pokazalo se to na izborima 2003. i 2007. – vodi u sigurni izborni poraz.

Zasad ništa ne govori da bi moglo doći do okupljanja ovih opcija u jedan izborni blok koji bi neminovno nagradio D'Hondtov izborni sustav u smislu dodatnih zastupnika.

Međutim, ako bi se održali europski izbori, i na njima rezultati bili otprilike slični onima u anketama, na lijevo liberalnoj strani došlo bi do velikih lomova. Najvjerojatnije ipak u SDP-u, a moguće i u još nekim strankama. I te bi pretumbacije možda ipak urodile idejom da se na HDZ treba ići ujedinjeno u jednom političkom bloku. A to bi značilo da bi se na parlamentarnim izborima onda igrala jedna sasvim drugačija utakmica.

Usto, svaka se Vlada s vremenom dodatno troši pa bi se to vjerojatno dogodilo i ovoj. Osim toga prijevremenim izborima izbjegla bi se moguća statutarna akrobacija s prebacivanjem unutarstranačkih izbora u proljeće 2021.

Puno je argumenata za prijevremene izbore ako se situacija gleda iz perspektive HDZ-a. Na vodstvu stranke je sada da dobro iz analizira cijelu situaciju i donese odgovarajuću odluku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.