Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
25. siječnja 2020.
PUTEVI I STRANPUTICE

kolumna ZLATKO CRNČEC Dajte ukinite predsjedničke izbore

Foto V. Karuza
Foto V. Karuza
Autor:
Objavljeno: 18. kolovoz 2018. u 22:34 2018-08-18T22:34:33+02:00

Prve naznake cirkusa kojem ćemo svjedočiti krajem sljedeće godine polako se, ali sigurno pojavljuju u domaćim medijima i političkim kuloarima. Riječ je naravno o izborima za predsjednika odnosno predsjednicu Republike. Da u ovoj zemlji ima iole političke mudrosti i razboritosti, stranačke bi se elite dogovorile o dvjema nužnim stvarima. Prva je promjena Ustava kojom bi se Hrvatska konačno ustrojila kao jako klasična država parlamentarne demokracije u kojoj su na čelu izvršne vlasti Vlada i premijer. Predsjedniku Republike treba oduzeti preostale ovlasti koje ima, prebaciti ih na Vladu, a njega ili nju ubuduće birati ili u Saboru ili kroz neki drugi ograničeni elektorat. Nikako ne izravno. Nedavno formiranje Vlade u Italiji pokazalo je koliko velike ovlasti predsjednika Republike kompliciraju i otežavaju politički proces. Ne ulazeći uopće u to je li kandidat za ministra financija imao dobar ili poguban plan za talijansko gospodarstvo, nije na predsjedniku Republike da sprečava formiranje Vlade koja ima većinu u parlamentu proizašlu iz rezultata parlamentarnih izbora.

A druga nužna promjena jest dorada Ustava i odgovarajućih zakona kako bi se na precizan, nedvosmislen i jasan način propisala procedura kako se nakon provedenih parlamentarnih izbora formira vladajuća većina. I kako se nekome daje mandat za sastavljanje Vlade. Dovoljno se samo sjetiti onoga što se događalo nakon izbora 2015. godine kada je predsjednica Republike silovanjem Ustava uz pomoć sebi bliskih ustavnih stručnjaka pokušala preuzeti vlast mimo parlamenta i birača. Da Tomislav Karamarko nije u zadnji čas pronašao jednog kanadskog biznismena hrvatskog podrijetla i nagovorio ga da preuzme Vladu, u Hrvatskoj bi zavladao kaos. Predsjednica bi mimo Ustava imenovala svoju Vladu, dotadašnja je SDP-ova Vlada na čelu sa Zoranom Milanovićem s pravom ne bi fizički pripustila u Banske dvore i Hrvatska bi se našla u neviđenom kaosu.

Da je ova druga promjena nužna, dovoljno je baciti pogled u susjednu Sloveniju. Tamo su parlamentarni izbori održani još početkom lipnja, a Vlada još nije formirana. Mandatara su dobili tek jučer, a on će još dva tjedna pregovarati s koalicijskim partnerima kako bi sklepao vladu. Dakle, Slovenija već dva mjeseca nema novu vladu, ali nikakve konfuzije i napetosti tamo nema. Sve je propisano Ustavom i zakonima i predsjedniku Republike ne padaju na pamet nikakvi poludržavni udari kako bi se dokopao vlasti mimo rezultata parlamentarnih izbora.
Cijeli ovaj manevar ne bi bio nužno usmjeren protiv lika i djela Kolinde Grabar-Kitarović. Nije ona bez političkog kapitala. Baš suprotno. Nakon performansa na finalu Svjetskog prvenstva u nogometu, popularnost joj je dodatno porasla. Ona definitivno nije potrošen političar. Ako bi se išlo u ovakve promjene, ona bi se mogla, naravno ako to želi, vratiti u HDZ i pokušati postati predsjednica ove stranke. Redovni unutarstranački izbori u HDZ-u su u proljeće 2020., otprilike pola godine prije redovnih parlamentarnih. Čak i u slučaju da Andrej Plenković nakon europskih izbora sljedeće godine ostane na čelu stranke, odnosno ako ne ode na neki posao unutar EU-a, Grabar Kitarović ne bi bila bez šanse da postane predsjednica HDZ-a. A ako bi to postala, imala bi još šest mjeseci da pripremi HDZ za parlamentarne izbore. I da onda, u slučaju da na njima odnese pobjedu, u život pretoči sve te genijalne projekte i programe koje je u zadnje četiri godine navodno pripremila njena ekipa na Pantovčaku. A koje eto nisu prepoznale, po njenom mišljenju, ne baš presposobne Vlade koje su vodili prvo Zoran Milanović, pa za njim Tihomir Orešković i na kraju Andrej Plenković.

Naravno, odnosno nažalost, sve navedeno gotovo se sigurno neće i ne može dogoditi. Pa će se tako prvo do kraja ove i cijele sljedeće godine zemlja zabavljati besmislenim i suvišnim izborima za predsjednika ili predsjednicu Republike. Neupućeni će elektorat misliti da je izabrao osobu koja će voditi zemlju, a u stvari će na Pantovčak instalirati nekoga – bila to aktualna šefica države ili netko drugi – koji će se u želji da si nabija popularnost samo plesti pod noge Vlade koja, ma kakva bila, ipak ima težak i nezahvalan posao vođenja države.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.